Головний зміст

nabu logoДиректор НАБУ Артем Ситник в своєму інтерв’ю інформаційному агентству Інтерфакс – Україна про розповів про очікування від  судової реформи та перші результати своєї роботи.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Закон про внесення змін до Конституції в частині правосуддя вступив в силу. Чи відчули Ви вже ці зміни в своїй роботі?
 
 
- Зміни до Конституції в частині судочинства, які вступили в силу 30 вересня, це величезний крок вперед в частині проведення судової реформи в Україні. Добре, що парламент проявив політичну волю і проголосував за зміни до Основного закону, - для України відкриваються можливості побудови незалежної судової гілки влади. На мою думку, незалежний, чесний суд - це основа всіх реформ, і, якщо ми провалимо це випробування, то фактично можемо загальмувати реформу.
 
 
Наша робота вже приносить результати, але головний підсумок буде не в НАБУ, не в Антикорупційної прокуратурі, а в суді. Тому ці зміни так важливі.
У жовтні починається конкурс з формування нового Верховного суду, і це буде другий крок у судовій реформі. Внесення змін до законодавства - процес складний, але ще складніше імплементувати закони. Тому ми як правоохоронний орган, який виконує також аналітичну функцію, збираємося брати активну участь в цьому процесі. НАБУ підписав Меморандум з Вищої кваліфкомісією суддів - будемо використовувати свої можливості для того, щоб максимально вивчити кандидатів, не допустити проникнення в нову судову владу людей з корупційними ризиками.
 
 
 В якому форматі буде проходити перевірка кандидатів в судді Верховного суду?
 
 
Ми будемо формувати досьє на кандидатів і передавати їх до Вищої кваліфікаційної комісії суддів. Покажемо, які запити ми подавали, які отримали відповіді, покажемо результати аналізу майнового стану кандидатів - чи змогли вони пояснити походження свого майна і т.д.
 
 
Такі ж досьє можуть передавати в комісію і громадські активісти, які проводять свої розслідування.
 
 
Думаю, що спільними зусиллями ми забезпечимо той результат, який очікує від нас суспільство, і очікуємо ми самі, правоохоронці. Адже нереформована судова система не справляється з поставленим завданням - ми вже відправили кілька десятків справ до суду і бачимо це.
 
 
 Чи вирішить проблему притягнення суддів до відповідальності скасування абсолютного суддівського імунітету?
 
 
Суддівський імунітет не скасовано повністю, і я вважаю, що це правильно, щоб не допустити тиску на суддів.
Зміни в законодавстві зробили можливим затримання судді в момент або відразу після вчинення ним тяжкого злочину. Але якщо мова йде про скаргу на рішення, прийняте суддею, піднімається питання про притягнення його до відповідальності за це, то в таких випадках імунітет збережений, щоб не допустити тиску на суд.