Головний зміст

boshvaСуддя Верховного Суду України Богдан Пошва взяв участь у засіданні тематичної групи з обговоренню попереднього проекту Методології з виміру прогресу здійснення реформ у сфері юстиції в Україні в частині правосуддя.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Розробка Методології з виміру прогресу здійснення реформ проекту Ради Європи «Консолідація розробки реформ у сфері юстиції в Україні» є надзвичайно важливою як для міжнародних партнерів, так і для українського суспільства, зазначив Богдан Пошва.
 
 
– Запропонована структура Методології містить дуже важливі критерії щодо відбору і призначення суддів, їх незалежності, прозорості повноважень, доброчесності та підвищення ефективності правосуддя. Перш за все професійна оцінка таких процесів необхідна самим суддям, - наголосив суддя Верховного Суду України.
Оскільки Методика виміру прогресу здійснення реформ претендує стати універсальним інструментом для всіх міжнародних партнерів, то, на переконання Богдана Пошви, необхідно забезпечити не заполітизоване оцінювання процесів, які відбуваються у судовій системі.
 
 
Суддя ВСУ також зауважив, що велику допомогу щодо підготовки та обрання суддів на посаду вперше ще у 2011 році було надано Проектом USAID «Справедливе правосуддя». Значну кількість рішень суддів, які пройшли підготовку та обралися на посаду вперше за цією програмою, Українською Гельсинською спілкою було представлено у збірці «Precedent UA - 2015», як зразкові рішення і такі, що відповідають практиці ЄСПЛ. Не дивлячись на це, навіть у суддівському середовищі можна почути оцінки щодо цієї категорії суддів, як «судді Януковича».
 
 
- Складовими ефективності правосуддя є також і вирішення проблеми охорони судів, підтримка правопорядку під час судового засідання, необхідність правильної інстанційної побудови судів та визначення їх повноважень, які прямо не відображені у Методології, – підкреслив Богдан Пошва.
 
 
Ще однією складовою ефективності правосуддя суддя ВСУ вважає переформатування співпраці Верховного Суду України з Науково-консультативною радою при ВСУ, що в майбутньому сприятиме іншому характеру співпраці між науковими установами.
 
 
У засіданні тематичної групи також взяли участь представники Ради Європи, громадських організацій та міжнародних ініціатив.