Головний зміст

1346603169 kak samostoyatelno zaschischatsya v sude 1Вища рада юстиції звернулася до Голови Верховної Ради України із проханням направити до ВРЮ матеріали та рекомендації ВККСУ про обрання суддів безстроково.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Про це зазначає відділ ВРЮ із взаємодії зі ЗМІ. У зверненні Вищої ради юстиції наголошено на необхідності  забезпечити виконання Верховною Радою України приписів Закону України «Про судоустрій і статус суддів»  щодо направлення до Вищої ради юстиції матеріалів та рекомендацій Вищої кваліфікаційної комісії суддів України про обрання суддів безстроково, стосовно яких на день набрання чинності цим Законом Верховною Радою України рішення не прийнято.
 
 
Нагадаємо, що відповідно до пункту 30 Розділу ХІІ Прикінцеві та перехідні положення Закону України «Про судоустрій і статус суддів» від 2 червня 2016 року № 1402-VIII матеріали та рекомендації Вищої кваліфікаційної комісії суддів України про обрання суддів безстроково, щодо яких на день набрання чинності цим Законом Верховною Радою України рішення не прийнято, направляються Верховною Радою України до Вищої ради правосуддя протягом десяти днів із дня набрання ним чинності. Відповідно до Закону Вища рада правосуддя на своєму засіданні у пленарному складі вирішує питання щодо кожного судді про його призначення або відмову у призначенні з одночасним поверненням матеріалів Вищій кваліфікаційній комісії суддів України.
Крім того, згідно з пунктом 16-1 Розділу XV Перехідні положення Конституції України із дня набрання чинності Законом України «Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)» до утворення Вищої ради правосуддя її повноваження здійснює Вища рада юстиції.
 
 
20 жовтня 2016 року Вища рада юстиції внесла зміни до Регламенту, відповідно до яких, зокрема, передбачено процедуру розгляду матеріалів та рекомендацій ВККСУ про обрання суддів безстроково, направлених до Вищої ради юстиції Верховною Радою України відповідно до пункту 30 розділу XII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про судоустрій і статус суддів».