Головний зміст

IMG 6105 1 titulСьогодні, 26 жовтня, до Київського районного суду м. Одеси завітав професор міжнародного права Джеймс Х. Армстед, щоб поділитися багатим юридичним досвідом. Гостя зустріли судді Київського районного суду м. Одеси Оксана Куриленко, Ігор Борщов та Володимир Петренко.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Джеймс Холмс Армстед - спеціаліст із захисту культурної власності,колишній професор Коледжу воєнно-морського флоту США. Займав посаду прокурора,  працював у різних федеральних органах. В минулому працював в ООН у відділі кримінальної юстиції, один з авторів англійської редакції Статуту Міжнародного суду. За останні 50 років викладав у 18 університетах США, Англії, Німеччини, Франції, читав лекції у Польщі, Естонії, Албанії, Італії, ПАР, а ось тепер й в Україні.
 
 
 
IMG 6079 1
 
 
Гість розповів про те, як призначаються судді в США: "Попри існування федеральної системи, кожен штат має автономію у формуванні корпусу суддів. Наприклад, в Південній Кароліні судді призначаються виконавчою гілкою влади. В штаті Іллінойс, де я народився, головний суддя може призначити суддю на 2 роки, після чого його мають обрати на виборах, також судді не можуть належати до жодної з політичних партій. В Каліфорнії, де я зараз живу, суддів Верховного Суду призначає уряд, а всі інші обираються; цілком нормально, коли суддя вищої інстанції призначається до нижчої. В Неваді суддя І інстанції – мировий суддя – розглядає незначні правопорушення і кримінальні проступки, за які може бути призначений штраф у розмірі до 1000 доларів США або позбавлення волі до 6 місяців"зазначив професор.
 
 
IMG 6063 1
 
 
 
"Якщо в юриста гучна справа – про нього можуть почути політики, і в подальшому призначити його на посаду прокурора чи судді. Не дивно, що в США багато суддів раніше займалися політикою"додав він.
 
 
IMG 5997 1
 
 
Також вказав, що, на відміну від України, в США не має обмежень по віку для зайняття посади судді - він обирається пожиттєво.
Крім того, Джеймс Армстед розказав про процедуру розгляду справ в США: " У нас є два види провадження: одноособовий розгляд -  суддя вирішує справу сам, враховуючи всі факти і керуючись буквою закону, та розгляд справи судом присяжних, якщо цього побажає обвинувачений чи відповідач. Присяжні повинні бути неупередженими та не повинні знати сторони процесу, але все ж таки на більшість рішень суду присяжних подається апеляційна скарга".
 
 
IMG 6108 1
 
 
На запитання судді Оксани Куриленко , що можна запропонувати для вдосконалення українського правосуддя, Армстед відповів: " Раніше я мав тісні зв'язки з військовими, тому мене особливо зацікавили Розділи IX та XIX Кримінального кодексу України. Як я зрозумів, ці норми є тимчасовими, адже, як на мій погляд, потребують доопрацювання. Хоч в Україні діє мораторій на Римський статут, деякі його положення ідентичні нормам вашого Кримінального закону. Але те, що ви вже зробили, - вже дуже добре".
 
 
IMG 6221 1
 
 
 
IMG 6253
 
 
 
На завершення зустрічі професор відзначив, що йому дуже сподобалась доброзичливість, щедрість і щирість українців. А завтра він має намір відвідати військову прокуратуру.