Головний зміст

15753 1 largeНа опрацювання Комітету було подано розроблений Міністерством соціальної політики України законопроект №5208, яким пропонується змінити порядок надання відпусток. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Як зазначається у пояснювальній записці до проекту, його підготовлено з метою забезпечення своєчасного та цільового використання працівниками щорічних відпусток, додаткових відпусток працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину – інваліда з дитинства підгрупи А I групи, врегулювання питань надання додаткових відпусток у зв’язку з навчанням тощо.
Даним проектом передбачається внести зміни та доповнення до Кодексу законів про працю України та Закону України
«Про відпустки» стосовно виплати грошової компенсації за решту днів щорічної відпустки, що перевищують 24 календарні дні, які своєчасно не були використані працівниками, що має припинити практику надмірного накопичення щорічних відпусток за декілька років і зменшить навантаження на фонд оплати праці.
 
 
Проектом акта пропонується надавати працівникам, які одночасно навчаються у декількох вищих навчальних закладах, навчальну відпустку за їхнім вибором в одному з них. Якщо працівники здобувають другу (наступну) вищу освіту, то право на оплачувану навчальну відпустку вони матимуть лише в разі їх направлення на навчання роботодавцем. Також передбачається в такому разі право працівників на  відпустку без збереження заробітної плати.
 
 
Крім цього, врегульовуються порядок та умови надання додаткової відпустки працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину – інваліда з дитинства підгрупи А I групи з метою її своєчасного та цільового використання.
 
 
У зв’язку з неодноразовими зверненнями громадян законопроектом також пропонується збільшити тривалість відпустки без збереження заробітної плати, яка надається за угодою сторін трудового договору, з 15-ти до 30-ти календарних днів.
З метою посилення відповідальності роботодавців за порушення порядку надання (компенсації) відпусток проектом пропонується внести відповідні доповнення у Кодекс України про адміністративні правопорушення.
 
 
Ініціатори законопроекту вважають, що його прийняття дасть змогу запобігати    накопиченню не використаних за декілька років днів щорічних відпусток, додаткових відпусток працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину – інваліда з дитинства підгрупи А I групи, а зазначені відпустки будуть використовуватися своєчасно і за призначенням, для зміцнення здоров’я, відновлення працездатності, а також для виховання дітей, задоволення власних життєво важливих потреб та інтересів. Також реалізація акта сприятиме зменшенню навантаження на фонд оплати праці та посиленню відповідальності роботодавців за порушення порядку надання всіх видів відпусток.