Головний зміст

im578x383Голова Ради суддів України Валентина Сімоненко не вбачає порушень вимог статті 28 (запобігання та врегулювання конфлікту інтересів) Закону України "Про запобігання корупції" у діях судді Оржицького районного суду Полтавської області Тетяни Грузман під час проведення зборів суддів, де її було обрано головою цього суду.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Таку відповідь надала Голова Ради суддів України на запит Національного агентства запобігання корупції щодо можливого порушення суддею Грузман вимог статті 28 Закону України "Про запобігання корупції". Як зазначалося у листі НАЗК, згідно рішення зборів суддів Оржицького районного суду Полтавської області від 29 квітня 2015 року №17, Тетяну Грузман було обрано головою цього суду. Під час проведення зборів, на яких було присутні два судді – Грузман Т.В. та Гришко О.Я., суддя Тетяна Грузман проголосувала сама за себе на посаду голови суду чим, можливо, спричинила конфлікт інтересів.
 
 
Валентина Сімоненко зазначає, що відповідно до статті 20 Закону України "Про судоустрій і статус суддів" у редакції, що діяла на час проведення зборів суддів, голова місцевого суду та його заступник обирається на посаду строком на два роки, але не більше, як на строк повноважень судді, шляхом таємного голосування більшістю від кількості суддів, які працюють у відповідному суді.    
 
  
Відтак, суддя Тетяна Грузман використала своє право щодо таємного голосування під час обрання голови суду, бо згідно вимог чинного законодавства особа не несе ніякої відповідальності за своє волевиявлення під час таємного голосування. "Таємне голосування є однією з ознак демократичних виборів, яка покликана забезпечити безстроннє виявлення думки учасником голосування. Матеріали таємного голосування не можуть бути розповсюджені та оприлюднені, а тому і не можуть бути підставою притягнення до відповідальності, оскільки такі дії порушують принцип таємного голосування як такого", - прокоментувала Голова Ради суддів України.
 
 
Щодо процедури голосування, то відповідно до пункту 3.24 Типового Положення про збори суддів судів загальної юрисдикції, затвердженого рішенням Ради суддів України від 16 квітня 2015 року №39 – матеріали таємного голосування опечатуються лічильною комісією на зборах суддів і долучаються до відповідного протоколу зборів суддів. Згідно з пунктом 5.16 зазначеного Положення – бюлетені для таємного голосування щодо обрання голови місцевого суду після зборів суддів поміщаються у конверт, опечатуються і приєднуються до протоколу зборів суддів. 
 
 
У Раді суддів України зазначають, що це питання буде обговорено на черговому засіданні задля надання рекомендацій щодо врегулювання таких випадків.