Головний зміст

1aaf293aacf0c6b8c6e32b2cf724de1aНаціональне агентство з питань запобігання корупції опублікувало на своєму офіційному сайті алгоритм дій при проведенні перевірки електронних декларацій.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
З 31 жовтня НАЗК розпочало перевірку декларацій на предмет подання, правильності та повноти заповнення, логічного та арифметичного контролю. Якщо НАЗК виявляє, що суб’єкт не подав декларацію, воно маєпроінформувативказану особу у письмовій формі. В даному випадку особа має подати декларацію впродовж 10 днів. Проте НАЗК все одно повідомляє про факт неподання керівника органу та спеціально уповноваженого у сфері протидії корупції
 
 
Якщо декларанти допустили арифметичні або логічні помилки, не надали повно інформацію, несвоєчасно подали декларацію чи займають відповідальне та особливо відповідальне становище, НАЗК розпочинає повну перевірку таких декларацій.
 
 
Повна перевірка включає в себе: перевірку достовірності даних е-декларації, перевірку наявності конфлікту інтересів, перевірка інформації від фізичних та юридичних осіб, ЗМІ та інших джерел про можливі недостовірні відомості, зазначені в декларації.
Якщо повна перевірка засвідчить, що відомості у декларації – недостовірні, НАЗК інформує про це керівника органу та спеціально уповноваженого у сфері протидії корупції.
 
 
Інформація, надана НАЗК органам, спеціально уповноваженим у сфері протидії корупції, є підставою для порушення ними кримінальних проваджень. На час розслідування, декларанта можуть відсторонити від виконання  службових обов’язків на строк до 18 місяців з моменту внесення до ЄРДР.
 
 
Відповідальність за несвоєчасне подання декларації – штраф 50-100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Відповідальність за подання завідомо недостовірних даних – позбавлення волі на строк до 2 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років. Підставою для настання відповідальності є відповідний вирок суду.