Головний зміст

9e517c1900d8c4270a29d8b688bff6697 листопада 2016 року відбулась зустріч між членами ВССУ та Українською Гельсінської спілкою з прав людини на якій обговорювались питання, пов’язані із застосуванням правових позицій ЄСПЛ у національній судовій практиці.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Як відомо, за ініціативи Української Гельсінської спілки з прав людини було проведено дослідження практики застосування національними судами рішень ЄСПЛ, а  результати дослідження опубліковано у збірці «Precedent UA – 2015». Враховуючи те, що українські судді прагнуть дотримуватися європейських стандартів при здійснені правосуддя, якісне застосування практики ЄСПЛ є однією з умов забезпечення таких стандартів. Водночас національні судді не завжди правильно тлумачать суть цих рішень, а відтак надання роз’яснень щодо них є надзвичайно важливим.
 
 
У рамках співпраці ВССУ з Українською Гельсінською спілкою з прав людини наразі узгоджено основні критерії оцінки, які дадуть можливість максимально чітко визначити якість застосування українськими судами практики ЄСПЛ, та вироблено відповідну методологію.
 
 
Під час робочої зустрічі сторони визначили склад конкурсної комісії, яка на основі відповідного дослідження сформує рейтинг судів та визначить перелік судових рішень із вдалим використанням досліджуваних рішень ЄСПЛ. Так, до складу комісії увійшли: Валентина Щепоткіна (суддя, секретар судової палати у кримінальних справах), Валерія Лутковська (Уповноважений Верховної Ради України з прав людини), Іван Ліщина (Урядовий уповноважений у справах Європейського суду з прав людини), Аркадій Бущенко (виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини )  та Олена Сапожнікова (адвокат, юрист-аналітик Центру стратегічних справ Української Гельсінської спілки з прав людини).