Головний зміст

101930236421 листопада 2016 року  на засіданні круглого столу «Алгоритм, механізм та правила роботи Громадської ради доброчесності», було презентовано проект Положення про Громадську раду доброчесності. Круглий стіл був організований Вищою кваліфікаційною комісією суддів України спільно з Асоціацією правників України та проектом Ради Європи «Підтримка впровадження судової реформи в Україні».

 

 

Учасники заходу обговорили ключові питання роботи ГРД: «правила гри», за якими працюватиме рада; ключові моменти Положення про діяльність ГРД; питання про дотримання балансу між незалежністю суддів ті їх підзвітністю суспільству відповідно до рекомендацій та стандартів Ради Європи; механізми взаємодії Громадської ради доброчесності з державою, суддями та суспільством.

Станіслав Щотка звернув увагу присутніх на деякі особливості діяльності Громадської ради доброчесності. Насамперед на тому, що поняття доброчесності повинно слугувати пересторогою і превентивним заходом на шляху, який оберуть для себе представники юридичних професій, виявивши бажання стати суддею. Він зазначив, що для цього Рада повинна розробити критерії для визначення поняття доброчесності, напрацювати методологію та інструментарій роботи, оскільки не буде достатнім, якщо Громадська рада доброчесності в своїй діяльності керуватиметься лише Кодексом суддівської етики.

Стаття 83 Закону України «Про судоустрій та статус суддів» для цілей кваліфікаційного оцінювання визначає декілька критеріїв, зокрема, компетентність, професійну етику і доброчесність. Тобто законодавець спеціально розділив професійну етику і доброчесність - ці поняття не співпадають, а отже, є відмінними. І про це слід пам’ятати, визначаючи напрямки роботи Громадської ради доброчесності.

Також Станіслав Щотка наголосив, що у згаданому Кодексі йдеться лише про поняття саме суддівської етики. Крім того, вказаний Кодекс регулює виключно поведінку судді. І саме про діючого суддю йдеться в Кодексі. Проте Громадській раді доброчесності доведеться перевіряти на доброчесність і представників інших професій, зокрема науковців та адвокатів, які не є суддями, а лише кандидатами на цю високу посаду.