Головний зміст

IMG 9880 1

Про це начальник Управління з розслідування кримінальних проваджень слідчими органів прокуратури та процесуального керівництва Прокуратури Одеської області Сергій Костенко заявив під час виступу на урочистому засіданні Асоціації слідчих суддів України, який відбувся 25 листопада 2016 року в м.Одесі.
 
 
 
 

 

 

 

Висловлюючи свою позицію стосовно тиску на суди, Сергій Костенко оприлюднив статистичні дані, згідно з якими тільки з початку року за ст. 259 КК України (завідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян, знищення чи пошкодження об'єктів власності) до ЄРДР внесено 154 відомості, з них 53 випадки – замінування будівель суду.


За останні 3 роки в Одеській області зареєстровано 39 проваджень: з них стосовно втручань в діяльність судових органів – 23 (ст.376 КК України), в суд направлено лише 1 справу. За статтею 377 КК України – погроза або насильство щодо судді, зареєстровано 6 проваджень, які досі розслідуються.

 

«Кому вигідний незалежний суд? Як відомо, в нас є такий трикутник, як «влада – бізнес – громадянське суспільство». Розглянувши кожну з його складових, відповідь на питання стане очевидною.


«Почнемо з бізнесу. Його представники – олігархи. Головна мета - вирішити свої питання у позасудовий спосіб, без розголосу та зайвих проблем. Таким чином, незалежний суд їм не потрібен. Наступна складова – влада. Це питання піднімали не раз. Аналізуючи її діяльність та бажання впливати на рішення судів, можемо стверджувати, що влада точно не зацікавлена в незалежності судової влади. В нас залишається громадянське суспільство. Проте, не слід його плутати з громадськими активістами. Саме громадянське суспільство, інтереси і права якого захищає суд, зацікавлене в його незалежності та справедливості» - наголосив Сергій Костенко.