Головний зміст

privatniyeПро це повідомив заступник Міністра юстиції Сергій Шкляр в ході конференції на тему «Місце приватного виконавця у системі виконання судових рішень», проведеної у Харкові Міністерством юстиції та Центром комерційного права.

 

 

 

 

 

На заході учасники обговорили з представниками правничої спільноти та громадськістю порядок доступу до професії приватного виконавця, контроль за його діяльністю, вимоги до приватних виконавців, взаємовідносини приватного виконавця та стягувача, приватного виконавця та боржника та ряд інших важливих аспектів роботи приватних виконавців.

Заступник Міністра юстиції зазначив, що саме незадовільний стан виконання судових рішень є основною причиною реформи виконавчої системи.

Проте Директор Центру комерційного права Валентина Данішевська зауважила,  що зараз законодавство України змінене так, що боржники будуть зацікавлені сплачувати відповідні боргові зобов’язання до того, як документ надійде до державного чи приватного виконавця. А це дасть суттєвий поштовх вирішенню проблеми виконання судових рішень.

Також Валентина Данішевська підкреслила, що контроль за діяльністю приватних виконавців буде таким, як і контроль за діяльністю державних виконавців. Окрім судового контролю, з метою попередження генерування правопорушень, за приватними виконавцями буде вестися відомчий контроль Міністерством юстиції, яке вже розробило порядок перевірок приватних виконавців. Мін’юст також здійснюватиме функцію дисциплінарного контролю, доки не буде створена Асоціація приватних виконавців.