Головний зміст

 reforma1 650x410Конкурс на посаду судді Верховного Суду триває повним ходом, проте необхідно визначити, з якими проблемами можуть зіткнутися новообрані судді під час своєї роботи.

 

 

 

 

 

 

 

Практика створення нових судів, зокрема, Вищого адміністративного суду України, Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ, демонструє, що далеко не завжди можна швидко сформувати згуртований колектив, що тягне за собою складність прийняття судом рішень. З огляду на те, що вищі спецсуди свого часу формувалися з суддів різних інстанцій та юрисдикцій, вони довго не могли знайти спільні точки зору при формуванні позицій у справах. Тому говорити про те, що новий Верховний Суд, що складається з людей різних юридичних професій, відразу запрацює як годинник, звичайно, не можна.

«Не секрет, що на два юристи – три думки. А коли це найкращі фахівці у правовій матерії (а найкращі – бачать проблему глибше, з різних аспектів, що виключає прості рішення), і коли мова йде про рішення Верховного Суду, який впливає на судову практику всіх судів в країні – то значна кількість зламаних списів забезпечена!», - зазначає суддя Тетяна Суярко.

Виходячи з цього, найважливіше значення набуває мотивація потенційних кандидатів і майбутніх суддів на досягнення результату в роботі. «Якщо всі судді майбутнього Верховного Суду усвідомлять важливість формування послідовної судової практики, то вони будуть працювати конструктивно, і спільно будуть прагнути знайти кращі рецепти для досягнення цієї мети», - підкреслює Роман Куйбіда.

Але тут, знову-таки, все буде залежати від психологічних якостей осіб, які пройдуть конкурс і їх розуміння того, що невміння шукати компроміс може позначитися не просто на конкретній судовій справі, а й на долі реформи в цілому. «Важливим є вміння «визнавати» правоту колеги і обов’язковість підписання судового рішення, ухваленого колегіально, навіть якщо суддя з цим не згодний, але не зміг довести колегії суддів свою думку, позицію», - вважає голова Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ Борис Гулько.

Уміння шукати компроміс суддям ВС стане в нагоді, судячи з того, що новий Верховний Суд зіткнеться з десятками тисяч справ, які будуть передані йому з ліквідованих вищих спеціалізованих судів (за оцінками експертів, «у спадок» ВС залишиться 40-50 тис. справ). Так, за словами голови Вищого господарського суду України Богдана Львова, в даний час залишилися 60 суддів ВГСУ роблять все для того, щоб мінімізувати залишок справ, оскільки, безумовно, перехідний етап викличе затягування строків їх розгляду. У зв'язку з цим майбутньому ВС доведеться працювати досить оперативно і ефективно.

До слова, завдяки новому законодавству в ВС можуть потрапити і політики-юристи – минулі або нинішні. «Успішними суддями можуть бути навіть юристи, що займалися раніше політикою або колишні народні депутати. У потраплянні таких осіб в суди нічого страшного немає, аби тільки вони були професіоналами», - вважає Андрій Іванов.

Втім, на думку більшості експертів, політикам у ВС – не місце. Як зазначає суддя Апеляційного суду Харківської області Володимир Плетньов, перш за все, судді Верховного Суду мають бути політично нейтральні. Цю позицію поділяють і в ВККС. «Якщо кандидат йде в судді, він повинен розпрощатися з політичною діяльністю. Суддя повинен бути поза політикою. Політичне минуле треба залишити в минулому», - підкреслив секретар кваліфікаційної палати ВККС Станіслав Щотка.

Джерело: Національна рада реформ