Головний зміст

4545Завершився другий день міжнародної конференції «Новий погляд на суддівське самоврядування». Пропонуємо ознайомитися зі стислим викладом доповідей, з якими виступили учасники заходу.

 

 

 

 

 

 

Адіс Ходжич, експерт Проекту ЄС "Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні", під час свого виступу в рамках міжнародної конференції зазначив, що Вища рада юстиції повинна планувати бюджет для судової системи на наступний рік зазделегідь.

 

 

adis1

 

Міжнародний експерт з роботи судових систем Пім Альберс висловив свою думку стосовно підвищення якості роботи конкретних судів. Він вважає, що на всіх рівнях потрібні сильні лідери, а суди повинні виносити високоякісні рішення. Судова система повинна бути єдиною - саме тоді буде можливість вирішувати всі проблеми, які постають перед нею.

 

 

pim

 

 

"Ми вже пройшли той шлях, коли Міністерство юстиції відігравало головну роль в судовій ситемі", - заявила під час своєї доповіді Голова Ради суддів Валентина Сімоненко. Вона зазначила, що зараз потрібна налагоджена координація в судовій системі. Не оминула увагою також і запровадження "Електронного суду", підкресливши, що воно повинно забезпечуватися системним підходом з боку держави. «Ми вирішемо всі проблеми, які перед нами постають, але для цього потрібна ще й політична воля», - вважає Валентина Сімоненко.

 

simonenko

 

Заступник Голови Ради суддів України Богдан Моніч наголосив, що майбутнє за "Електронним судом" та навів приклад позитивного досвіду Київського районного суду м.Одеси в області електронного судочинства. «Проект «Електронний суд» набирає обертів, і ми повинні стимулювати громадян та суддів працювати в рамках електронного судочинства, адже це взаємовигідна співпраця», - зазначив Богдан Моніч. Також він звернув увагу на необхідність запровадження електронного кабінету, з якого буде можливо керувати всіма електронними процесами.

 

monich

 

 

Даг Братоле, суддя від Норвезької місії з питань верховенства права в Україні, під час обговорення розповів, що Норвегія має одну з найкращих судових систем в Європі. В Норвегії, справи в першій інстанції розглядаються максимум 6 місяців. В цілому, по всім інстанціям справа проходить за півтора роки, а кримінальна справа розглядається не більше трьох місяців. Даг Братоле зазначив, велике значення має те, що суддям в Норвегії довіряють 85% населення. Також він наголосив, що одним з кроків до покращення роботи в українській судовій системі має бути запровадження електронного судочинства.

 

dag

 

 

Стосовно зміцнення суддівського самоврядування через сприяння суддям у дотриманні ними високих етичних стандартів висловився і суддя окружного суду США округу Меріленд Річард Д.Беннет. Зокрема, суддя зазначив, що кандидата на посаду федерального судді США перевіряє ФБР. В США діє Кодекс поведінки судді. Суддя повинен дотримуватися незалежності в своїй роботі. «Мене запрошують юридичні компанії на різноманітні заходи, але я відмовляюся, адже згодом якась з цих фірм може стати стороною судового провадження», - заначив Річард Д.Беннет. Він також звернув увагу на те, що якщо у судді є сумніви стосовно того, як вчинити, він може звернутися до Відділу судової етики у Вашингтоні.

 

benet1

 

 

Канадський суддя Стефен Келлехер наголосив на тому, що слід розрізняти поняття "поведінка судді" та "етика судді". Він розповів, що в Канаді рішення про відсторонення судді від посади приймає парламент. Йому відомі лише 5 випадків відсторонення судді від посади: одного суддю, наприклад, відсторонили через причетність до відмивання грошей. Стефен Келлехер звернув увагу на те, що в Канаді діє Консультативний комітет з суддівської етики, який допомагає діючим суддям. А також на те, що в Канаді судді не зобов'язані щорічно декларувати свої доходи.

 

stefan

 

Голова комітету етики, врегулювання конфлікту інтересів та професійного розвитку суддів Тетяна Чумаченко наголосила на важливості застосування Кодексу суддівської етики, якого судді повинні неухильно дотримуватися. На останок доповідач закликала суддів контролювати свою поведінку як в суді, так і за його межами.

 

chumachenko

 

На завершення, Девід Майкл Вон подякував учасникам за плідну роботу в рамках міжнародної конференції «Новий погляд на суддівське самоврядування».

 

 

von

 

 

 

boyk3

 

 

 

 IMG 7555

 

 

tri