Головний зміст

deklНаціональне агентство з питань запобігання корупції (далі-Національне агентство) готове надавати доступ до е-декларацій виключно у рамках Закону під час розслідування конкретних кримінальних справ і просить правоохоронні органи у подальшому утримуватись від тиску на Національне агентство, у тому числі через ЗМІ.

 

 

 

 

 

У Національному агентстві нагадують, що згідно зі статтею 47 Закону України "Про запобігання корупції" подані декларації високопосадовців включаються до Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, який формує та веде Національне агентство.

 

Частиною 2 статті 93 Кримінального процесуального кодексу України передбачено, що сторона обвинувачення здійснює збирання доказів шляхом проведення слідчих (розшукових) дій та негласних слідчих (розшукових) дій, витребування та отримання від органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, службових та фізичних осіб речей, документів, відомостей, висновків експертів, висновків ревізій та актів перевірок, проведення інших процесуальних дій, передбачених цим Кодексом.

 

Порядок реалізації повноважень (правова процедура) слідчого щодо витребування документів від підприємств, установ та організацій визначений главою 15 Кодексу і здійснюється у формі отримання тимчасового доступу до речей і документів, який полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої перебувають такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку). При цьому частиною 2 статті 159 Кодексу визначено, що тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

  

 

Таким чином, надання будь-якої інформації з Реєстру е-декларацій, може здійснюватися на підставі ухвали слідчого судді, суду. В будь-якому іншому випадку надання повного доступу до всіх без винятку декларацій зі сторони Національного агентства буде мати протизаконний характер та не сприятиме винесенню правосудних рішень.