Головний зміст

2000px International Criminal Court logo.svgРимський статут Міжнародного Кримінального Суду набув чинності 1 липня 2002 року, чим ввів в дію юрисдикцію МКС. До злочинів, які розглядає Міжнародний Кримінальний Суд, відносяться геноцид, злочини проти людяності, військові злочини і злочини агресії.

 

 

 

 

 

 

 

Після ратифікації Україною Римського статуту, МКС буде володіти юрисдикцією щодо притягнення до відповідальності осіб, які вчинили жорстокі порушення прав людини і гуманітарного права на території держави або щодо громадянина цієї держави.

 

У місті Дакарі (Сенегал) пройшла Дев'ята Консультативна Асамблея Парламентарів в підтримку Міжнародного Кримінального Суду та верховенства права, яка відбулася в рамках 38-го щорічного форуму транснаціональної мережі членів парламентів "Парламентарії за глобальні дії" (Parliamentarians for Global Action). Україну представляв голова Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Григорій Немиря. Він провів зустріч з прокурором Міжнародного Кримінального Суду (МКС) Фату Бенсудою.

 

Сторони обговорили перспективи ратифікації Римського Статуту Україною та стан системи правосуддя в Україні. У цьому зв'язку Немиря підкреслив нагальну необхідність для України ратифікувати Римський статут і приєднатися до Міжнародного кримінального суду"Це є одним із зобов'язань нашої держави згідно з Угодою про асоціацію між Україною і ЄС",- сказав він.

 

У свою чергу, Фату Бенсуда докладно поінформувала українського парламентарія за результатами попереднього вивчення офісом прокурора двох звернень України до Міжнародного Кримінального Суду. Вона наголосила на необхідності повної імплементації його положень у національне законодавство, зокрема щодо злочинів проти людяності, військових злочинів, геноциду та злочину агресії.