Головний зміст

160922110021 high council of justice 640x360 unian nocreditУ зв’язку із пильною увагою громадськості до рішення Вищої ради юстиції від 8 грудня 2016 року про звільнення у відставку судді апеляційногосуду Чернівецької області Перепелюк Любові Матвіївни, щодо якої існує кримінальне провадження, Вища рада юстиції вирішила роз’яснити підстави свого рішення.

 

 

 

 

Коментар секретаря дисциплінарної секції ВРЮ Алли Лесько (пряма мова):

 

Відповідно до статті 116 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» Вища рада юстиції зобов’язана протягом одного місяця з дня надходження заяви судді про відставку ухвалити рішення про звільнення судді з посади.

 

У випадку скоєння суддею злочину Вища рада юстиції приймає рішення про звільнення такого судді з посади у зв’язку із набранням законної сили обвинувальним вироком щодо судді за вчинення ним злочину.

 

На час розгляду заяви про відставку інформації про набрання законної сили обвинувальним вироком щодо судді Перепелюк Л.М. не було. Тому не було і підстав для звільнення її з посади у зв’язку з набранням законної сили обвинувальним вироком за вчинення злочину.

 

При цьому заява судді про відставку підлягала розгляду згідно зі статтею 116 Закону.

 

Справді, відповідно до статті 116 Закону за суддею, звільненим за його заявою у відставку, зберігається звання судді та гарантії недоторканності, встановлені для судді до його виходу у відставку.

 

Водночас за змістом статті 124 цього Закону, у разі набрання законної сили обвинувальним вироком щодо судді, в тому числі судді у відставці, право судді на відставку припиняється, такий суддя втрачає визначені законом гарантії незалежності й недоторканності судді, право на грошове, в тому числі суддівську винагороду, та інше забезпечення.

 

Таким чином, ухвалення ВРЮ рішення про звільнення судді у відставку не створює жодних перешкод у розслідуванні чи судовому розгляді кримінальної справи щодо судді у порядку, передбаченому Законом (згідно з публікаціями в ЗМІ таке провадження вже триває більше ніж півтора року), а у разі ухвалення судом обвинувального вироку щодо судді й набрання таким вироком законної сили суддя втратить статус судді та відповідне цьому статусу грошове забезпечення.

 

З оригіналом тексту можна ознайомитися за посиланням.