Головний зміст

028A9440Сьогодні, 13 грудня, в Київському районному суді міста Одеси пройшла зустріч з делегацією юридичного факультету університету Озегін (Туреччина).

 

 

 

 

 

 

 

Серед гостей були декан факультету - Йенер Унвер, професор в області міжнародного права - Мессут ХаккіКасін (Mesut HakkıCaşın), доцент в області права Європейського Союзу – Кутлухан Бозкурт (Kutluhan Bozkurt). Захід відбувся за підтримки Відділу міжнародних зв’язків НУ «ОЮА», зокрема Вадима Барського.

 

Гостей привітав Голова суду  Сергій Чванкін. Він  розповів про систему нашого суду та судоустрою в країні в цілому.  Голова суду зауважив, що на сьогодні суддівський корпус не укомплектовано повністю, із 26 з повноваженнями лише 17. Це дуже мало для такого великого району.

 

 

IMG 1102

 

 

 

«Ми робимо все, щоб суд функціонував повноцінно. Плідна співпраця та обмін досвідом з іноземними друзями одні з пріоритетних напрямків роботи. Лише за останні 2 роки наш суд відвідала велика кількість делегацій. І це тільки початок», - зазначив Сергій Чванкін.

 

 

IMG 1205

 

 

«Туреччина підтримує територіальну цілісність України. І я люблю цю країну», - заявив декан факультету Йенер Унвер, вітаючи наших суддів.

 

 

IMG 1119

 

 

Суддя Київського суду Любов Калініченко поцікавилась щодо специфіки функціонування Електронного суду в Туреччині та попросила гостей поділитись досвідом.

 

«В нашій країні система «Електронний суд» працює вже 9 років. Через інтернет громадяни можуть дізнаватись щодо призначення справ та прийнятих рішеннях. Крім цього, широко використовується система електронного підпису. Також, завдяки системі «Секвіс» засідання можуть проводитись по телефону. Використання відео є дуже зручним, якщо існує загроза життю», - розповів Мессут ХаккіКасін.

 

 

IMG 1284

 

 

IMG 1289

 

 

Під час жвавого діалогу суддя Володимир Петренко запитував щодо довіри до суду та чи допомагає Електронний суд зміцнити її.

 

IMG 1280

 

 

«Звісно проблеми були. Проте, їх стало значно менше після того, як 2 роки тому прийняли Закон «Про захист прав інформації». Після цього рівень довіри значно виріс. Це спростило роботу суддям», - зауважив Кутлухан Бозкурт.

 

 

028A9442 1

 

 

Суддя Оксана Куриленко, запрошуючи на екскурсію по суду, сказала: «Потрібно щоб люди довіряли не тільки системі, а і суддям. Ми маємо, що переймати у вас, а поки покажемо, що вміємо».

 

 

IMG 1282

 

 

Під час екскурсії, гості відвідали та ознайомились з роботою прийому позовних заяв, з загальною канцелярією та канцеляріями з цивільних та кримінальних справ. Також їх увага зупинилась на терміналі «Електронний суд». Гостям розповіли, що лише за номером своєї справи можна дізнатись всю інформацію по справі та сплатити судовий збір.

 

 

IMG 1298

 

 

IMG 1320

 

 

 

 

IMG 1324

 

 

Демонструючи залу судового засідання, суддя Геннадій Войтов розповів, що зала оснащена сучасними засобами для ведення та фіксації судового засідання та пристроями для здійснення функцій електронного судочинства.

 

 

IMG 1350

 

  

Крім цього, делегація  була приємно вражена інститутом судових розпорядників, вільним вай-файєм та зарядними пристроями для мобільних телефонів та планшетів. Оксана Куриленко розповіла, що даний інститут є найбільшим в Україні та складається з 8 розпорядників, які допомагають підтримувати порядок в судовому зсіданні.

 

IMG 1374

 

 

IMG 1405

 

  

На останок гості разом із суддями зробили загальне фото та ділились враженнями, ідеями, поглядами на перспективи розвитку судової системи та домовились співпрацювати в майбутньому. 

 

 

IMG 1426