Головний зміст

f40434d8e6820230a6d3c0d0f1b094128d402ca6Верховна Рада України розгляне законопроект, зареєстрований 12 грудня цього року під номером 5434 «Про внесення змін до Кримінального кодексу України (щодо правила складання покарань та зарахування строку попереднього ув'язнення)», яким передбачають зараховувати термін попереднього ув'язнення "день за день".

 

 

 

 

Законом України «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо удосконалення порядку зарахування судом строку попереднього ув’язнення у строк покарання» від 26.11.2015 № 838-VIII, було запроваджено правило зарахування судом строку попереднього ув’язнення з розрахунку один день попереднього ув’язнення за два дні позбавлення волі.

 

В обґрунтуванні прийняття Закону № 838-VIII автори законопроекту посилалися на необхідність забезпечення соціальної справедливості, практичної реалізації принципу презумпції невинуватості, припинення негативної практики тривалого утримання в слідчих ізоляторах осіб на стадії досудового розслідування кримінальних проваджень, а також необхідністю розвантаження вітчизняних слідчих ізоляторів, що водночас покращить умови перебування там тих осіб, які не будуть звільнені після прийняття законопроекту.

Натомість на практиці введення в дію Закону № 838-VIII призвело до соціально негативних наслідків. Застосування правила зарахування судом строку попереднього ув’язнення з розрахунку один день попереднього ув’язнення за два дні позбавлення волі, введеного в дію Законом № 838-VIII, особливо до тяжких та особливо тяжких злочинів фактично призводить до нівелювання такої мети покарання як запобігання вчиненню нових злочинів та основного завдання Кримінального кодексу України щодо охорони прав і свобод людини і громадянина, власності, громадського порядку та громадської безпеки тощо від злочинних посягань.

 

Проектом Закону України «Про внесення змін до Кримінального кодексу України (щодо правила складання покарань та зарахування строку попереднього ув'язнення)» пропонується викласти частину п’яту статті 72 Кримінального кодексу України у новій редакції: "5. Попереднє ув’язнення зараховується судом у строк покарання у разі засудження до позбавлення волі день за день або за правилами, передбаченими у частині першій цієї статті. При призначенні покарань, не зазначених в частині першій цієї статті, суд, враховуючи попереднє ув’язнення, може пом'якшити покарання або повністю звільнити засудженого від його відбування".