Головний зміст

zagl rau15 грудня 2016 року ухвалена Заява з приводу прийняття робочою групою Ради з питань судової реформи при Президентові України змін до закону «Про адвокатуру та адвокатську діяльність». 

 

 

 

 

 

 

В цей же день відбувалося засідання Ради адвокатів України і її представники не змогли бути присутніми під час ухвалення відповідної Заяви.

Тому РАУ має намір звернутися до Президента України, Ради з питань судової реформи при Президентові України, ССВЕ, ПАРЄ та Венеціанської комісії з приводу неприпустимості внесення цього законопроекту до парламенту та його подальшого прийняття як закону.

Рада вважає, що Проект закону у маніпулятивний спосіб поданий на заміну тексту, над яким працювала робоча група тривалий час, та не відображає позицію адвокатської спільноти та її представників у цьому органі.

Також Рада адвокатів України наполягає на тому, що внесений текст законопроекту повністю руйнує систему адвокатського самоврядування, створену у відповідності до чинного закону "Про адвокатуру та адвокатську діяльність". Така система, коли незалежно від держави існує єдиний регулятор професії, повністю схвалена та відповідає європейським стандартам та рекомендаціям ПАРЄ та Європейського Союзу як умова укладання Угоди про асоціацію.

У представленій версії проекту змін до закону "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" містяться численні суперечності, неузгодженості з положеннями чинного законодавства, насамперед, з Указом Президента №276/2015 "Про Стратегію реформування судоустрою, судочинства та суміжних правових інститутів на 2015-2020 роки", який прямо передбачає "зміцнення на інституційному рівні Національної асоціації адвокатів України для забезпечення належної професійної діяльності адвокатури, управління юридичними професіями та представництва колективних інтересів адвокатів".