Головний зміст

3924130 вересня 2016 року набрали чинності зміни до Конституції України, а тримісячне зволікання з прийняттям Верховною Радою проекту Закону «Про Вищу раду правосуддя» перешкоджає виконанню конституційних функцій цього органу.

 

 

 

 

 

 

Відповідно до перехідних положень КУ, до набрання чинності Законом «Про Вищу раду правосуддя», виконання функцій цього органу покладено на Вищу раду юстиції. Проте, ВРЮ не може в повній мірі реалізовувати свої повноваження. Так, починаючи від жовтня 2016 року зупинений розгляд дисциплінарних справ щодо суддів.

 

Подальше затягування із прийняттям Закону, обернеться безкарністю суддів, які приймали рішення в період Революції гідності з листопада 2013 року по лютий 2014 року та своїми діями дискредитували судову систему. Адже законодавством передбачений трирічний строк для притягнення суддів до дисциплінарної відповідальності, який спливає у грудні 2016 року – лютому 2017 року.

 

Голова Вищої ради юстиції Ігор Бенедисюк прокоментував: «У разі подальшого зволікання із прийняттям Закону «Про Вищу раду правосуддя» існує великий ризик того, що кричущі порушення, допущені окремими суддями, у тому числі під час Революції Гідності, залишаться без належної правової оцінки, а винні не понесуть за свої дії справедливого покарання. Вища рада юстиції закликає Верховну Раду невідкладно розглянути та ухвалити проект Закону «Про Вищу раду правосуддя» у другому читанні».

 

Від прийняття зазначеного Закону залежить також вирішення проблеми кадрового дефіциту в судах, оновлення суддівського корпусу, вжиття заходів для забезпечення незалежності суддів тощо.

 

Джеро: прес-служба ВРЮ