Головний зміст

711495 w 300На спеціальному засіданні 26 грудня 2016 року Вища рада юстиції прийняла рішення про затвердження Тимчасового порядку забезпечення охорони судів, органів та установ системи правосуддя, а також підтримання громадського порядку в них, який розроблено Державною судовою адміністрацією України та погоджено із Міністерством внутрішніх справ України.
 
 
 
 
Як повідомив під час засідання Голова Вищої ради юстиції Ігор Бенедисюк, згідно з підпунктом 1 пункту 44 розділу ХІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про судоустрій і статус суддів» Вища рада правосуддя разом із Міністерством внутрішніх справ України за поданням Державної судової адміністрації України у місячний строк з дня набрання чинності цим Законом має затвердити Тимчасовий порядок забезпечення охорони судів, органів та установ системи правосуддя, а також підтримання громадського порядку в них. Відповідно до підпункту 1 пункту 16-1 розділу XV «Перехідні положення» Конституції України до утворення Вищої ради правосуддя її повноваження здійснює Вища рада юстиції. На виконання підпункту 1 пункту 44 розділу ХІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про судоустрій і статус суддів» Державною судовою адміністрацією України було розроблено проект Тимчасового порядку забезпечення охорони судів, органів та установ системи правосуддя, а також підтримання громадського порядку в них та внесено Вищій раді юстиції. «Проект було погоджено Міністерством внутрішніх справ України», – наголосив Голова ВРЮ.
Документ визначає механізм забезпечення охорони приміщень суду, органів та установ системи правосуддя, підтримання громадського порядку в них, який здійснюється підрозділами Національної поліції України та Національної гвардії України тимчасово, на період до початку виконання в повному обсязі повноважень Служби судової охорони.
Нагадаємо, що 7 листопада 2015 року у зв’язку із набуттям чинності Законом України «Про Національну поліцію» відбулася ліквідація спеціалізованих підрозділів органів Міністерства внутрішніх справ України «Грифон», які здійснювали охорону судів. Одночасно були внесені зміни до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» у частині утворення підрозділів відомчої воєнізованої охорони Державної судової адміністрації України. Наказом Державної судової адміністрації України від 23 жовтня 2015 року № 181 утворено Державну установу «Служба судової охорони», затверджено її статут та визначено місцезнаходження. Водночас до створення у повному обсязі Служби судової охорони підтримання громадського порядку в судах тимчасово здійснюється підрозділами Національної поліції України та Національної гвардії України.
Утім, за даними Державної судової адміністрації України, станом на 15 грудня 2016 року 763 апеляційних та місцевих суди, інші органи та установи у системі правосуддя розташовані у 801 будівлі, з яких 453 (56%) не охороняються взагалі, 197 (25%) – тільки вдень, 5 (1%) – лише вночі, цілодобовою охороною підрозділами Національної поліції України забезпечується 146 (18%) приміщень. Органи судової влади впродовж 2015–2016 років публічно неодноразово зверталися до Президента України, Прем’єр-міністра України, міністерств та відомств стосовно необхідності вирішення критичної ситуації, що склалася з охороною органів судової влади.