Головний зміст

60227 грудня 2016 року до Конституційного Суду України надійшло подання Верховного Суду щодо офіційного тлумачення сполучення слів „як неправосудного“ ужитого в частині четвертій статті 62 Конституції України.

 

 

 

 

 

Дане подання передано на вивчення в Секретаріат Суду.

Нагадаємо, що дане подання було ініційовано Громадською організацією «Асоціація слідчих суддів України».

 

IMG 3128

 

 

 

Відповідно до частини четвертої статті 62 Основного Закону України «у разі скасування вироку суду як неправосудного держава відшкодовує матеріальну і моральну шкоду, завдану безпідставним засудженням».

Водночас, зазначена норма Основного Закону України не розкриває змісту поняття «як неправосудного», унаслідок чого практична реалізація цього поняття призводить до неоднакового тлумачення, зокрема, органами досудового розслідування конкретних дій суддів з ухвалення судових рішень та, з іншого боку, формує щоденне неоднозначне (довільне) тлумачення цього поняття при практичному його застосуванні.

Таким чином, Верховний Суд України просить:

1. Відкрити провадження за конституційним поданням Верховного Суду України щодо офіційного тлумачення сполучення слів «як неправосудного», ужитого в частині четвертій статті 62 Конституції України.

2. Дати офіційне тлумачення сполучення слів «як неправосудного», ужитого в частині четвертій статті 62 Конституції України, в аспекті співвідношення понять «неправосудність», «незаконність», «необґрунтованість», а також в аспекті необхідності офіційного роз’яснення моменту встановлення неправосудності та у взаємозв’язку з конституційним принципом «обов’язковості судового рішення».

3. Визнати провадження за цим конституційним поданням невідкладним і розглянути його в межах місячного строку, визначеного в частині другій статті 57 Закону України «Про Конституційний Суд України».

У конституційному провадженні братиме участь суддя Верховного Суду України Волков Олександр Федорович та начальник правового управління Берестова Ірина Еріївна.