Головний зміст

 

301477993877Вчора, 27 грудня 2016 года Народні депутати України Паламарчук М., Алєксєєв С., Романюк Р., Яніцький В. зареєстрували в парламенті  проект Закону України "Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України (щодо удосконалення механізмів забезпечення завдань кримінального провадження)" 5610.

 

 

Проектом пропонується внести зміни до Кримінального процесуального кодексу України, якими:

  1. Передбачити, що строк ознайомлення з матеріалами досудового розслідування сторонами кримінального провадження в порядку, передбаченому статтею 290 цього Кодексу, не зараховується до загального строку досудового розслідування.

2. Збільшити до вісімнадцяти місяців максимально допустимий строк тримання під вартою для випадків, коли йдеться про особливо складні кримінальні провадження щодо особливо тяжких злочинів.

3. Допустити можливість продовження до вісімнадцяти місяців строку досудового розслідування у провадженні  про особливо тяжкі злочини у спеціальному досудовому розслідуванні, а у виключних випадках, які чітко визначені запропонованою проектом частиною четвертою статті 294 КПК України.

4. Встановити, що у спеціальному судовому провадженні за наявності у ньому інших обвинувачених за клопотанням прокурора судовий розгляд здійснюється у судовому засіданні у одному кримінальному провадженні;

5. Передбачити можливість здійснення виклику особи, яка перебуває за межами України, шляхом надсилається повістки за останнім відомим місцем її проживання чи перебування та обов’язкового публікування в засобах масової інформації загальнодержавної сфери розповсюдження та на офіційному веб-сайті органу, що здійснює досудове розслідування (у таких випадках особа вважається належним чином ознайомлена зі змістом повістки про виклик з моменту її опублікування у засобах масової інформації загальнодержавної сфери розповсюдження).

6. Визначити, що ухвала про дозвіл на затримання з метою приводу втрачає законну силу з моменту добровільного з’явлення підозрюваного до слідчого судді, а обвинуваченого до суду, про що суд повідомляє прокурора;

7. Встановити порядок обчислення строків досудового розслідування у разі об’єднання кримінальних проваджень, зокрема визначити, що загальний строк досудового розслідування при об’єднанні кримінальних проваджень визначається:

1) у провадженнях, які розслідувалися в один проміжок часу – шляхом поглинання меншого строку більшим;

2) у провадженнях, які розслідувалися в різні проміжки часу – шляхом додавання строків досудового розслідування по кожному із таких проваджень, які не пересікаються, в межах  строків  досудового розслідування злочину, який передбачає найбільш тривалий строк досудового розслідування з урахуванням можливості його продовження.

8. Передбачити можливість укладення угоди про визнання винуватості між прокурором та підозрюваним чи обвинуваченим у провадженні щодо особливо тяжких злочинів, вчинених організованою групою чи злочинною організацією або терористичною групою чи терористичною організацією, за умови викриття підозрюваним, який не є організатором такої групи або організації, злочинних дій інших учасників групи чи інших вчинених групою або організацією злочинів, якщо повідомлена інформація буде підтверджена доказами.

9. Встановити, що після введення в дію положень частини четвертої статті 216 КПК кримінальні провадження, розпочаті слідчими органів прокуратури передаються слідчим органів Державного бюро розслідувань.

 

Крім того, проектом пропонується внести зміни до пункту 201 Перехідних положень КПК України, які:

- визначають тимчасові особливості застосування глави 241 КПК України, передбачивши, що розгляд відповідних клопотань та спеціальне судове провадження щодо злочинів, зазначених у частині другій статті 2971 та пункті 201 перехідних положень КПК, здійснює суд за правилами підсудності, встановленими КПК України;

- передбачають, що особливості, передбачені пунктом 201 Перехідних положень КПК України, продовжуватимуть дію не довше двох років з дня введення в дію частини четвертої статті 216 цього Кодексу;

- передбачають, що вимоги щодо особливостей застосування глави 241 цього Кодексу, передбачені цим пунктом, поширюються на кримінальні провадження, у яких підозрюваний на момент звернення до суду з клопотанням про здійснення спеціального досудового розслідування або обвинувальним актом оголошений у міждержавний та/або міжнародний розшук, чи понад шість місяців переховується від органів слідства та суду з метою ухилення від кримінальної відповідальності та/або стосовно якого наявні фактичні дані, що він перебуває за межами України, на тимчасово окупованій території України або в районі проведення антитерористичної операції.

-                     визначають, що кримінальні провадження, у яких здійснювалося спеціальне досудове розслідування щодо злочинів, передбачених цим пунктом, і обвинувальні акти направлені до суду до  спливу дворічного строку після введення в дію частини четвертої статті 216 КПК України, а так само кримінальні справи, які станом на цю дату перебувають на розгляді суду, розглядаються з урахуванням правил спеціального судового провадження та особливостей, визначених цим пунктом.