Головний зміст

IMG 53722222225 квітня 2024 року в Одесі відбувся тренінг для співробітників органів опіки і піклування, Служби у справах дітей ОМР та представників дитячих будинків. Метою заходу стало підвищення кваліфікації співробітників вказаних органів для належного захисту прав та інтересів дітей в умовах воєнного стану.

 

 

Захід організовано ГО «Асоціація слідчих суддів України» та Київським районним судом міста Одеси спільно з кафедрою цивільного, нотаріального та виконавчого процесу НУ «ОЮА» у партнерстві зі Службою у справах дітей Одеської міської ради.

IMG 5276

З вітальним словом виступили голова Київського районного суду міста Одеси та очільник ГО "Асоціація слідчих суддів України" Сергій Чванкін, начальниця Служби у справах дітей Одеської міської ради Юлія Нікандрова та завідуюча кафедрою цивільного, нотаріального та виконавчого процесу НУ «ОЮА» Неллі Голубєва.

IMG 5289

Спікерами заходу виступили  судді Київського районного суду міста Одеси Володимир Петренко, Любов Калініченко та Оксана Куриленко, представники кафедри нотаріального та виконавчого процесу НУ «ОЮА» д.ю.н Наталія Волкова та к.ю.н та керівник Громадського центру правосуддя Одеської області Ілля Бут.

IMG 5305

IMG 5337

Також до заходу долучились адвокатка, медіаторка, Голова Комітету НААУ з питань сімейного права Лариса Гретченко та адвокатка і членкиня Центру "Адвокат Дитини" ВШАУ НААУ, експертка Громадського центру правосуддя Одеської області Олена Дришлюк.

Під час заходу спікери висвітлили наступні теми:

Правильне оформлення позову до суду

Порядок залучення доказів та допиту свідків під час судового процесу.

Забезпечення позову як інструмент захисту прав та найкращих інтересів дитини у спорах між батьками

Судова практика. Її важливість під час розгляду справи. В який момент на неї можна посилатися

У чому полягає концепція забезпечення «найкращих інтересів дитини» за міжнародним правом і законодавством України та як цей принцип відтворений у судовій практиці?

Проблемні питання захисту найкращих інтересів дитини під час воєнного стану

Як зазначив голова Київського районного суду м. Одеси Сергій Чванкін, така зустріч проводилась вперше, однак в подальшому планується організація нових тренінгів для покращення діалогу та вирішення нагальних питань.

- Сьогодні тут зібралися представники нашого суду, працівники Громадського центру правосуддя, науковці. Ми плануємо робити такі тренінги постійно. Потрібно, щоб компетентні люди допомагали органам опіки, неповнолітнім дітям, обирали правильний шлях та переслідували єдину мету – допомогу дітям, вирішення тих проблем, які стоять саме перед ними. Будемо запозичувати досвід іноземних колег та вибудовувати власну модель взаємодії органів опіки з судами, - підкреслив Сергій Чванкін.

IMG 5322

Співорганізатор заходу, начальниця Служби у справах дітей Одеської міськради Юлія Нікандрова додала, що подібний захід у нашому місті проводиться вперше.

- Для органів опіки та служб з захисту дітей цей захід унікальний, бо це випадок того, як окрема, незалежна гілка влади навчає іншу. Ми – суб’єкти взаємодії і дуже важко, коли ми знаходимося в конфлікті. Дуже важко, коли не вистачає знань, вмінь, досвіду, що можуть допомагати професійно захищати права дитини. Київський суд – новатор, і сьогодні тут якраз ті судді, що займаються сімейними питаннями. Сьогодні ми обговоримо масу питань і маю надію, що кожен з нас візьме з цього тренінгу щось корисне, - додала Юлія Нікандрова.

IMG 5296

Завідуюча кафедрою цивільного, нотаріального та виконавчого процесу Неллі Голубєва підкреслила, що науковці постійно підтримують подібні ініціативи та намагаються бути корисними для суспільства.

IMG 5269

56756765756757

Першою слово взяла суддя Київського районного суду м. Одеси Оксана Куриленко, яка поговорила з присутніми про правильне оформлення позову до суду, що є невід’ємною частиною у будь-якій справі. Суддя розповіла, що найпоширенішими випадками звернення до суду органів опіки є позови про позбавлення батьківських прав, стягнення аліментів та про відібрання дитини.

IMG 53084567567

Наступною слухачі заслухали суддю Київського райсуду Любов Калініченко, яка розповіла про порядок залучення доказів та допиту свідків під час судового процесу.

567567575675675667

Спікерка-адвокатка, медіаторка, Голова Комітету НААУ з питань сімейного права Лариса Гретченко провела лекцію про забезпечення позову як інструмент захисту прав та найкращих інтересів дитини у спорах між батьками. Під час свого виступу Лариса Гретченко зачепила теми розірвання шлюбів та як необхідно при цьому поводити себе з дитиною.

Кандидат юридичних наук, адвокат,доцент кафедри цивільного, нотаріального та виконавчого процес, керівник Громадського центру правосуддя Одеської області  Ілля Бут детально розглянув тему зміни та збільшення позовних вимог, а доктор юридичних наук, професор кафедри цивільного, нотаріального та виконавчого процесу Наталія Волкова розповіла, у  чому полягає концепція забезпечення «найкращих інтересів дитини» за міжнародним правом і законодавством України та як цей принцип відтворений у судовій практиці.

photo 2024 04 05 13 00 16

photo 2024 04 05 13 07 28

Наостанок адвокатка та медіаторка, членкиня Центру "Адвокат Дитини" ВШАУ НААУ, експертка Громадського центру правосуддя Одеської області Олена Дришлюк поговорила з присутніми про проблемні питання захисту найкращих інтересів дитини під час воєнного стану, а заступник голови Київського районного суду м.Одеси, к.ю.н. Володимир Петренко розповів про важливість особистої участі представника органу опіки і піклування у судовому засіданні, як сторони позивача та окреслив основні помилки представників Служби у справах дітей, органу опіки і піклування в судових процесах (справи щодо позбавлення батьківських прав та відібрання дітей у батьків без позбавлення батьківських прав).

IMG 5351

Представники Служби у справах дітей Одеської міської ради, відділів опіки та піклування Хаджибейської, Пересипської, Київської та Приморської районних адміністрацій міста Одеси мали змогу поставити свої запитання, наводячи приклади з власної практики та  отримати змістовні та вичерпні відповіді.

Учасники висловили сподівання,  що вказаний захід стане початком реалізації більш масштабного проєкту – створення Одеського тренінгового центру із захисту прав дітей. 

IMG 5384

IMG 5374

IMG 5368678678