Головний зміст

femida 300x240У судах першої та апеляційної інстанцій кадрова ситуація є кризовою. На цьому наголосив Голова Вищої ради правосуддя Григорій Усик під час брифінгу для засобів масової інформації. Він зазначив, що відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів України відкриває можливість для добору суддів на понад дві тисячі вакантних посад, а також дає змогу завершити кваліфікаційне оцінювання суддів. Крім того, призначення повноважного складу ВККСУ впливає на перспективи членства України у Євросоюзі.

На думку Григорія Усика, членам ВРП за результатами обговорення кандидатів з урахуванням власних переконань вдалося призначити оптимальний склад ВККСУ з переліку кандидатів, наданого Конкурсною комісією. Він висловив сподівання на ефективну роботу ВККСУ, а також наголосив на доцільності вдосконалення процедури добору суддів.

«Процедура призначення суддів занадто тривала. Її потрібно змінювати, застосовувати нові підходи і до оцінювання, і до перевірки на відповідність критеріям доброчесності», – сказав Григорій Усик.

Голова ВРП побажав призначеним членам ВККСУ ефективної роботи на благо народу України та зростання авторитету судової влади.

«Ми сподіваємося, що ці люди свідомо прийшли на посади, усвідомлюють, який тягар відповідальності на них покладається і чого від них очікує суспільство», – зазначив він.

Голова ВРП нагадав, що цей важливий орган суддівського врядування не працював із жовтня 2019 року, що спричинило значний відтік суддівських кадрів. Наразі в судах понад 2000 вакантних посад суддів. Першочергово, за словами Григорія Усика, має бути проведено кваліфікаційне оцінювання 361 судді, які не здійснюють повноваження через закінчення строку, на який їх призначено.

Нагадаємо, 1 червня 2023 року ВРП призначила повний повноважний склад ВККСУ та розблокувала роботу ключового органу з формування суддівського корпусу.

Брифінг Голови ВРП Григорія Усика щодо обрання членів ВККСУ