Головний зміст

mnhgfrewaznВища рада юстиції на засіданні 14 липня 2016 року розглянула дисциплінарну справу стосовно судді Вищого адміністративного суду України Гаманка Олександра Івановича.

 

 

 

 

 


З наданої під час здійснення перевірки Вищим адміністративним судом України інформації вбачається, що суддя Гаманко О.І. з 9 грудня 2014 року безпідставно не з’являється на робочому місці. Згідно із надісланою електронною поштою довідкою поліклінічного відділення обласної клінічної лікарні імені Семашка (м. Сімферополь) від 25 лютого 2015 року суддя Гаманко О.І. був непрацездатним. Проте докази, що належним чином засвідчили б тимчасову непрацездатність судді Гаманка О.І. у період з 9 грудня 2014 року, відсутні.

Як зазначив доповідач із вказаного питання заступник Голови ВРЮ О.Муравйов, у зв’язку із відсутністю судді Гаманка О.І. на робочому місці у 2015 році було здійснено повторний автоматизований розподіл 677 судових справ, що залишились нерозглянутими. З метою з’ясування характеру причин невиконання суддею Гаманком О.І. обов’язку зі здійснення правосуддя були направлені запити до Головного центру обробки спеціальної інформації Державної прикордонної служби України, який листом від 1 березня 2016 року повідомив, що громадянин України Гаманко О.І. виїхав з території України 26 листопада 2014 року через пункт пропуску рухомий комплекс №-200301, Каланчак. Відомості про подальше повернення Гаманка О.І. у відповіді відсутні.

На запит Вищої ради юстиції Департамент контррозвідки Служби безпеки України листом від 29 квітня 2016 року повідомив, що Гаманко Олександр Іванович 26 листопада 2014 року через КПВВ «Каланчак» виїхав до тимчасово окупованої Автономної Республіки Крим та на територію підконтрольну українській владі до цього часу не повернувся. Гаманко О.І. працевлаштувався до незаконних установ, створених Російською Федерацією на території Автономної Республіки Крим, та отримав такі посади: заступник декана факультету підвищення кваліфікації та перепідготовки суддів Кримського філіалу Федерального державного бюджетного освітнього закладу вищої професійної освіти «Російський державний університет правосуддя»; кандидат від представників громадськості в кваліфікаційній колегії суддів Республіки Крим (рішення так званого Комітету Державної Ради Республіки Крим з питань законодавства, державного будівництва та місцевого самоврядування від 17 квітня 2015 року); член комісії з дотримання вимог службової поведінки федеральних цивільних службовців Арбітражного суду м. Севастополя та врегулювання конфлікту інтересів (наказ так званого Арбітражного суду м. Севастополя РФ від 5 липня 2015 року № 47).

«Таким чином, суддя Гаманко О.І. співпрацює з державними органами Російської Федерації, які незаконно діють на тимчасово окупованій території України в Автономній Республіці Крим», – констатував доповідач, наголосивши на обґрунтованих даних щодо втрати Гаманком О.І. українського громадянства.

Крім того, суддею не подано до 1 квітня 2015 року декларацію про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру за 2014 рік, що відповідно до пункту дев’ятого частини першої статті 92 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» є підставою притягнення судді до дисциплінарної відповідальності.

Під час здійснення перевірки фактів, викладених у частині скарг, встановлено також і допущені суддею Гаманком О.І. порушення строків розгляду касаційних скарг.

«Грубі порушення законодавства в сукупності свідчать про порушення суддею Гаманком О.І. засад і правил судочинства, його співпраця з державними органами Російської Федерації, які незаконно діють на тимчасово окупованій території України в Автономній Республіці Крим,порочить звання судді, підриває авторитет правосуддя, що є порушенням присяги, і як наслідок – підставою для внесення подання про звільнення судді із займаної посади», – було наголошено під час засідання ВРЮ.

Водночас, за даними автоматизованої бази даних Вищої ради юстиції суддею Гаманком О.І. в червні 2014 року подана заява про відставку. Відповідно до Закону України від 8 квітня 2014 року № 1188-VII«Про відновлення довіри до судової влади в Україні» діяльність Вищої ради юстиції колишнього складу була припинена з 11 квітня 2014 року, тобто ще до подачі заяви про відставку. В новому складі Вища рада юстиції розпочала діяльність 9 червня 2015 року. Розгляд заяви про відставку на засіданні секції з питань призначення суддів на посади та звільнення їх з посад 15 липня 2015 року було відкладено до розгляду численних скарг на дії судді.

Вища рада юстиції, враховуючи викладені вище обставини, прийняла рішення внести подання до Верховної Ради України про звільнення судді Вищого адміністративного суду України Гаманка Олександра Івановича з посади за порушення присяги.