Головний зміст

34721225 липня 2016 року у Вищій раді юстиції відбулася зустріч Голови ВРЮ Ігоря Бенедисюка з експертом з питань стратегічного планування Проекту ЄС «Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні» Екою Ткешелашвілі, яка відповідає у Проекті за інституційний розвиток Міністерства юстиції України в частині стратегічного планування з метою створення підґрунтя для формування міністерством єдиного інформаційного поля реформ, що дало б можливість якісно оцінювати і Україні, й за її межами прогрес у всіх ключових сферах сектору юстиції, одним із важливих елементів якого є судова система країни.
 
 
 
Голова Вищої ради юстиції Ігор Бенедисюк зазначив про свою підтримку цих новацій та розповів про головні зміни, що будуть впроваджені у судовій системі України із набранням чинності змінами до Конституції України у частині правосуддя, Закону України «Про судоустрій і статус суддів», проекту Закону України «Про Вищу раду правосуддя». За словами Еки Ткешелашвілі, її бачення ролі Вищої ради юстиції полягає у здатності згуртувати увесь процес змін. Голова ВРЮ зауважив, що, на його думку, саме від існування єдиного координаційного центру реформ, а також від взаємодії усіх органів у сфері судової влади та взаємодії гілок влади між собою залежатиме якість і успіх змін у судовій системі країни.
 
Під час зустрічі було обговорено шляхи та основні проблеми запровадження системи оцінок ефективності судочинства, системи електронного документообігу в судах, зміни процедури дисциплінарної відповідальності судді, проблемні питання розробки проектів нормативних актів для впровадження нового законодавства, способи забезпечення прогнозованості судових рішень та покращення якості правосуддя в Україні. Ека Ткешелашвілі розповіла також про грузинський досвід впровадження реформ сектору юстиції. Було досягнуто домовленості про співпрацю з метою інтеграції зусиль усіх учасників для реалізації системних реформ сектору юстиції.
 
Участь у зустрічі також узяли: начальник відділу міжнародного співробітництва Владислав Гуртенко, начальник відділу взаємодії зі ЗМІ Оксана Лисенко, головний спеціаліст відділу міжнародного співробітництва Дар’я Богатчук, експерт Проекту ЄС «Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні» Денис Пащенко.
 
Довідка. Ека Ткешелашвілі, експерт з питань стратегічного планування Проекту ЄС «Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні», народилася 23 травня 1977 року в місті Тбілісі. У 1999 закінчила Тбіліський державний університет, факультет міжнародного права і міжнародних відносин. Володіє англійською, російською, французькою мовами. Працювала юристом в Комітеті Міжнародного Червоного Хреста, проходила практику при Міжнародному трибуналі (МТ) щодо колишньої Югославії. З 2004 по 2005 – заступник міністра юстиції Грузії. З 2005 по 2006 – заступник міністра внутрішніх справ Грузії. З 2006 по 2007 – голова Апеляційного суду Тбілісі. З 2007 по 2008 – міністр юстиції Грузії. У 2008 – Генеральний прокурор Грузії. З 5 травня 2008 по 5 грудня 2008 – міністр закордонних справ Грузії. З 2008 по 2010 – Віце-прем’єр-міністр – міністр у справах реінтеграції Грузії.