Головний зміст

42 17401529 004 433x43325 липня Міністерство фінансів затвердило усі нормативні формальності для запуску з 1 серпня «єдиного вікна» на митниці. «Єдине вікно» значно спростить та прискорить проходження митниці. Це значно полегшить ведення бізнесу.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Що це дає?
 
•Суттєво прискорює зовнішньоекономічні операції – тепер у контролюючих органів буде всього 4 години на прийняття рішення щодо здійснення відповідного виду контролю. Якщо немає рішення впродовж 4 годин, застосовується принцип "мовчазної згоди". Тобто система автоматично вважає, що відповідний контроль пройдений.
 
•Зменшує витрати для бізнесу – тепер проходження митниці буде швидшим, а значить і дешевшим.
•Зменшує корупцію – тепер у контролюючих органів буде набагато менше можливостей для маніпуляцій.
•Ефективний розподіл ресурсів – тепер огляд товарів проводиться одночасно всіма контролюючими органами.
Останньою формальністю було затвердження Мінфіном переліку документів, які треба подати контролюючому органу для завершення відповідного виду державного контролю, перелік із 192 місць митного оформлення товарів, в яких буде застосовуватись система «єдиного вікна», а також 47 пунктів пропуску з автоматизованим контролем за переміщенням радіоактивних речовин та ядерних матеріалів. Завершення даних процедур дозволить запустити систему за графіком, тобто вже з 1 серпня.
 
Що далі?
 
Ініціатива «Єдине вікно» реалізується в рамках комплексної реформи митниці. Наступними кроками буде подальше впровадження вже прийнятих рішень по удосконаленню роботи митниці:
 
1.Запроваджено фото та відео фіксацію митних перевірок. Результат: більший контроль над працівниками митниці та зменшення корупції.
2.Введено мобільні групи та координаційний центр для контролю над митницею. Результат: раптові перевірки мобільними групами мають зменшити корупцію та зловживання на митниці.
3.Запроваджено автоматичний розподіл митних декларацій. Результат: тепер митники більше не зможуть маніпулювати документами та обирати, який товар розмитнювати. Це має значно зменшити корупцію.
Додатково про «Єдине вікно»:
 
•Система "Єдине вікно" передбачає створення єдиної електронної бази даних, яка дозволяє різним службам контролю та митницям в автоматичному режимі обмінюватись інформацією про вантаж, який проходить через кордон України та про результати його державного контролю.
•Рішення про запровадження Єдиного вікна було прийнято 25 травня 2016 року – Постанова Кабінету Міністрів України № 364 від 25.05.2016 «Деякі питання реалізації принципу “єдиного вікна” під час здійснення митного, санітарно-епідеміологічного, ветеринарно-санітарного, фітосанітарного, екологічного, радіологічного та інших видів державного контролю».
•Цією ж Постановою затверджено Порядок інформаційного обміну між органами доходів і зборів, іншими державними органами та підприємствами за принципом “єдиного вікна” з використанням електронних засобів передачі інформації.