Головний зміст

16 tnЯк відомо, протягом 2011-2013 р., ще до Революції Гідності, відповідно до положень Закону «Про судоустрій і статус суддів» Вищою кваліфікаційною комісією суддів було проведено три відбори кандидатів на посади суддів, за результатами яких до кадрового суддівський резерву було внесено в цілому 2367 осіб.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Всі ці відбори проводилися за різними правилами. З точки зору результативності Найбільш успішними були кандидати першого відбору, оскільки 99% з них зараз відправляють правосуддя.
 
Варто також відзначити, що на проведення таких масових заходів, як відбір кандидатів, державою були витрачені значні кошти.
 
Так, на проведення другого відбору кандидатів на посаду судді в 2012 році було витрачено 1229 807,68 грн, на проведення третього відбору - 1196 666,93 грн. Також було використано велику кількість державних коштів на 6-місячну спеціальну підготовку кандидатів в Національній школі суддів.
 
Разом з тим, в 16 претендентів першого відбору термін перебування в резерві закінчився 29 червня 2015 року, в другого - в листопаді 2015 року, а в третього - закінчується в грудні 2016 року.
 
Про можливе вирішенні цієї проблеми «Судово-юридичній газеті» розповів голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів Сергій Козьяков.
 
«Три роки тому був сформований резерв з молодих юристів, які пройшли кваліфікаційний іспит, навчання в Національній школі суддів, і чекають з тих пір призначень. Крім того, коли був розроблений новий КПК, був оголошений «донабір» в слідчі судді. В результаті ці люди не знадобились, оскільки мали місце інші події, і зараз у них закінчується термін перебування в резерві. Вважаю, що не пізніше, ніж післязавтра, а можливо і завтра, буде рішення ВККС відносно «резервістів».
 
Дуже багато суддів подають у відставку в зв'язку з процедурою кваліфоцінювання, в зв'язку з рішенням конституційного Суду щодо повернення певних пільг і гарантій, в зв'язку з психологічною атмосферою. Це можуть бути тисячі суддів.
 
Уже зараз є 95 судів в Україні, де працюють менше 50% суддів. Десятки судів в Україні, де з п'яти суддів працює один. Є суди, де немає жодного судді. Це Магдалинівський райсуд Дніпропетровської області та Шполянський районний суд Черкаської області. Ще недавно така ж ситуація була в Брусилівському  райсуді  Житомирської області.
 
Потрібно звідкись брати нових суддів. І, щоб швидко вирішити питання, є два варіанти: долучити «резерв», а його можна долучити за законом, Який діє зараз, а не за новим законом. Тобто іспит в такому випадку не потрібен, тому що нинішні «резервісти» його вже пройшли, і кваліфоцінювання не потрібно, оскільки вони не є суддями. Потрібно тільки подивитися по рейтингу. Вони свого часу здали іспит, і в рейтингу є бал, який вони набрали. Це ще можна встигнути зробити у вересні.
 
Другий метод - закон дозволяє по спрощеній процедурі стати суддями помічникам суддів, які відпрацювала не менше трьох років помічниками. Вони можуть пройти за скороченою процедурою навчання в Національній школі суддів і просто здають іспит. Зараз, якщо звільняється суддя, то зобов'язаний звільнитися і помічник. Якщо 2000 суддів звільняться, то помічники, відповідно, також підуть на біржу праці, хоча це кваліфіковані юристи », - підкреслив голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів.
 
Таким чином, по чинному закону до кінця вересня 2016 року пройти на посади в суди, де бракує суддів, є шанс в «резервістів» третього відбору.