Головний зміст

IMG GUBAЯк відомо, з кожним днем служителів Феміди стає все менше і менше. За інформацією Вищої ради юстиції, з початку 2016 роки від суддів надійшло близько 1000 заяв на звільнення: за власним бажанням, у зв'язку з досягненням 65-річного віку, за станом здоров'я, через закінчення терміну, на який суддя був призначений, а також у зв'язку з бажанням піти у відставку - таких заяв більшість.
 
 
 
 
 
 
 
Чому ж судді так масово звільняються? З чим пов'язано таке різке збільшення заяв про відставку? Деякі експерти говорять про те, що це пов'язано з впровадженням електронного декларування та далеко не всі судді готові оголити перед громадськістю свої доходи і майно, інші говорять про страх суддів пройти процедуру кваліфоцінювання.
 
 
22 вересня 2016 Верховна Рада України прийняла постанову № 5157 про звільнення суддів. Відправлені у відставку і звільнені з загальних підставах 386 суддів, з них 12 суддів з Одеської області.
 
 
Прокоментувати ситуацію з масовим звільненням суддів погодилася суддя Київського районного суду міста Одеси Євгена Губа, яка виявилася однією з тих, яку звільнили у зв'язку з бажанням піти у відставку.
 
 
Євгенія Губа подала заяву у відставку, пропрацювавши суддею Київського районного суду міста Одеси  понад 30 років.
 
 
- Євгеніє Іванівно, розкажіть, з чого почалася Ваша кар'єра судді? Чому Ви обрали саме цю професію?
 
 
Згідно з Конституцією УРСР 1978 року судді не призначалися, а обиралися.
Народні засідателі районних (міських) народних судів обиралися на зборах трудових колективів або на зборах громадян за місцем їх проживання. Я була обрана колективом підприємства народним засідателем, а також рік була стажистом судді. І в квітні 1986 року мене обрали народним суддею Київського районного суду міста Одеси.
У 2004 році я обрала кримінальну спеціалізацію, тому як завжди тяжіла до кримінального права та процесу.
 
 
- Як ви вважаєте, чи позитивними є зміни до Конституції щодо монополії адвокатури?
 
 
- Я вважаю, що від компетентності адвоката багато в чому залежить судове рішення. Тому представництво інтересів в судах тільки адвокатами буде позитивним нововведенням в Основний закон.  Професійний адвокат зможе на належному рівні забезпечити захист прав та інтересів громадян, а також буде нести відповідальність за свої дії.
Позитивним моментом також є створення Центрів безоплатної правової допомоги, тому як не всі громадяни, у зв'язку з економічною ситуацією в країні, можуть оплатити послуги адвоката.
 
 
- Що ще позитивного Ви бачите в судовій реформі?
 
 
Підвищення віку для кандидатів на посаду судді до 30 років, а також скасування так званого випробувального п'ятирічного терміну, на який призначався суддя, і призначення суддів безстроково - безумовно, є позитивними аспектами.
 
 
Раніше ВНЗ закінчували в 25 років, так як не маючи 2-х річного практичного досвіду, вступити на юридичний факультет було не можна. Зараз набратися цього досвіду ніде.
 
 
Суддя стає суддею після 3 років роботи, починає відчувати себе суддею - пропрацювавши хоча б рік. З моєї точки зору, потрібно дати кандидатам в судді хоча б рік практичного стажування у чинного судді, щоб людина могла зануритися в роботу зсередини. Ніяка школа суддів не дасть практичного сприйняття. Не заглиблюючись в суть роботи, не кожен зможе працювати суддею і це стосується не тільки якихось розумових здібностей і навичок, а й моральних аспектів у тому числі. Людина, яка не працювала в суді, бачить зовнішню сторону роботи і не може адекватно оцінити свої можливості. Такий приклад був в Київському суді міста Одеси, коли не стикаючись раніше з роботою суду, моя колега через півроку роботи суддею, звільнилася.
- І все-таки, як Ви вважаєте, чому звільнилася така велика кількість суддів? І які причини були конкретно у Вас для подачі заяви у відставку?
 
 
90% суддів йдуть через психологічну напругу навколо судів. Я ніколи не відчувала себе в моральному плані так погано, як зараз. За 30 років роботи у мене не було жодного стягнення. Чому сьогодні я повинна комусь доводити, що я хороший суддя? У кожній професії є порядні і непорядні. На даний момент більш незахищеної категорії, ніж судді, немає. Можна 30 років сумлінно виконувати свої обов'язки не шкодуючи ні свого часу, ні здоров'я, обділяти увагою свою сім'ю і, в результаті, перед голосуванням у Верховній Раді за постанову про твоє звільнення почути: «У тюрму їх, скотіняк, а не у відставку!».
 
 
Ви хоч раз чули, щоб з подібними висловлюваннями на адресу представників законодавчої або виконавчої влади по телевізору виступав якийсь суддя? І  чи  притягнули когось до відповідальності за такі висловлювання? На кожного суддю навісили ярлик хабарника і корупціонера.
 
 
 І суддя повинен виправдовуватися. Єдиним полегшенням стало те, що разом з рішенням Верховної Ради про моє звільнення, з мене цей ярлик знятий.
 
 
Більшість суддів не бояться електронних декларацій і перевірки знань, я особисто готова відзвітувати за кожну копійку в своїй декларації. Сильна судова влада зараз нікому не вигідна. Дві інші гілки влади роблять все, щоб її розтоптати, формуючи у громадськості негативну думку про суддів і судову систему в цілому. Своїм колегам, які залишилися працювати, я побажаю спробувати зберегти себе, почуття власної гідності і щоб судова гілка влади стала дійсно владою.