Головний зміст

171264Правозахисники вимагають громадського обговорення законопроекту, який розширює повноваження поліцейських.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Група громадських організацій та активістів, які працюють у сфері захисту прав людини, звернулася до Міністра внутрішніх справ та Голови Національної поліції з приводу змін до законодавчих актів, які регулюють діяльність Національної поліції. 
 
 
Як зазначається у зверненні, активісти стурбовані деякими із запропонованих положень, оскільки, на їхнє переконання, є такі, які можуть негативно вплинути на дотримання прав людини працівниками поліції й створять додаткові проблеми у поліцейській діяльності.
 
 
Так, Національна поліція пропонує змінити ст. 263 КУпАП «Строки адміністративного затримання» та продовжити адміністративне затримання за низкою адмінстративних правопорушень до 24 годин (наразі, за загальним правилам, максимальний термін складає три години). Це призведе до істотного збільшення навантаження на ізолятори тимчасового тримання (ІТТ), конвойні підрозділи, потребуватиме значних ресурсів для забезпечення прав затриманих на медичну допомогу, харчування, правову допомогу. Крім того, це створює істотні ризики зловживань з боку працівників поліції й несе очевидну загрозу правам людини.
 
 
Другою оприлюдненою пропозицією Національної поліції є внесення змін до ст. 266 КУпАП про відмову від обов’язкової присутності двох свідків під час «огляду водія на стан алкогольного, наркотичного або іншого сп’яніння». Така міра фактично робить процедуру огляду упередженою, знижує її об’єктивність, створює ризики та загрози для прав учасників дорожнього руху, які будуть зупинені поліцією, а також несуть істотні корупційні ризики.
 
 
Викликає занепокоєння й ініціатива «виписати право громадян знімати роботу поліції на камеру, якщо тільки це не перешкоджає виконанню службових обов’язків поліцейськими». «Перешкоджання виконанню службових обов’язків» під час відезйомки може трактуватися доволі широко.
 
 
Особливе занепокоєння серед оприлюднених ініціатив Національної поліції викликає спроба легалізувати так званий «принцип безперервності роботи поліцейського». Зловживання цією нормою призведе до числених порушень й виконанню незаконних наказів з боку «анонімних» працівників поліції, яких без індивідуальних жетонів буде складно притягнути до відповідальності.
 
 
За словами активістів, відкритого обговорення пропозицій до законів, що регулюють діяльність Національної поліції, не проводилось, а текст передбачуваного законопроекту не був наданий для ознайомлення, що не дозволяє громадськості дізнатися, які ще пропозиції готуються, вести відкриту дискусію і виважено підходити до будь-яких пропонованих змін.
 
 
Тому вони виступають з вимогою оприлюднити законопроект Національної поліціїї з запропонованими  змінами до законодавчих актів, які стосуються діяльності Національної поліції, та провести їх відкрите обговорення.
Джерело: Українське право