Головний зміст

detail 41d8ffa813e4db69652d8ec77a9f54aeКерівники судів, інших органів та установ у системі правосуддя звернулись зі спільними листами до Президента України та Прем’єр-міністра України стосовно критичної ситуації, що склалася з охороною органів судової влади. 

 

 

 

 

 

 

На сьогодні з 763 апеляційних та місцевих судів правосуддя здійснюють 675 судів. Зазначені суди, інші органи та установи у системі правосуддя розташовані у 801 будівлі, з яких 453 (56%) не охороняються взагалі, 197 (25%) – тільки вдень, 5 (1%) – лише вночі, цілодобовою охороною підрозділами Національної поліції України забезпечується 146 (18%) приміщень.

 

Керівники вищих органів судової влади у своїх листах просили Президента України та Прем’єр-міністра України сприяти врегулюванню ситуації, що склалася, для забезпечення виконання в повному обсязі Закону України "Про судоустрій і статус суддів".

 

Міністерством внутрішніх справ України питання стосовно підтримання громадського порядку в суді, припинення проявів неповаги до суду, а також охорони приміщень суду, органів та установ системи правосуддя, виконання функцій щодо державного забезпечення особистої безпеки суддів і членів їхніх сімей, працівників суду, забезпечення безпеки учасників судового процесу залишається невирішеним.

 

Очільники вищих органів судової влади зазначають, що подальше зволікання з вирішенням питання щодо забезпечення належної охорони судів, інших органів та установ у системі правосуддя може мати непередбачувані наслідки, особливо сьогодні, коли значно зросли ризики терористичної загрози.