Головний зміст

ht8yktdt30524193211n«Після Революції Гідності багато громадян вимагали звільнити усіх суддів одночасно», – розповів  Сергій Козьяков, голова ВККСУ.  Чому цього не потрібно було робити? На його думку, хоча б тому, що в країні щорічно слухається 4,5 млн справ. Звільнення усіх суддів означало б зупинення цих процесів, і держава не виконувала б одну з найважливіших своїх функцій – обов’язку здійснювати правосуддя.
 
 
 
 
 
 
 
Голова ВККСУ наголосив, що саме на противагу звільненню усіх суддів Законом України «Про забезпечення права на справедливий суд» було запроваджено первинне кваліфікаційне оцінювання суддів. Він зізнався, що ідеї впровадження цієї процедури чинився шалений опір у суддівському середовищі, через що оцінювання розпочалося на півроку пізніше, а оцінювання суддів Верховного Суду України було зірвано, і лише зміна складу Ради суддів України дала змогу розпочати ці процедури. Кваліфікаційне оцінювання включає такі етапи: складення суддею іспиту; дослідження суддівського досьє та проведення співбесіди.
 
Голова ВККСУ нагадав, що первинне кваліфікаційне оцінювання суддів почалося в лютому 2016 року.
 
З 17 лютого по 4 липня 2016 року Комісія здійснила процедуру первинного оцінювання 381 судді. Першою групою суддів, які проходили оцінювання, стали судді-претенденти на обрання безстроково. Одразу після цього Комісія розпочала оцінювання суддів апеляційних судів міста Києва та Київської області.
 
Перші результати оцінювання вразили не тільки членів Комісії. Приблизно 20% суддів подали у відставку до початку процедури оцінювання або не з’явилися на оцінювання. Як відзначив С.Козьяков, судді звільняються з різних мотивів: не змогли пояснити джерела своїх статків, деякі не витримують шаленої, часом несправедливої і огульної критики суддів у суспільстві, решта втомилися працювати і готові піти у відставку, як тільки отримали таке право за законом, а не за віком.
 
Водночас, за даними ВККСУ, лише 60% оцінюваних суддів підтвердили можливість здійснення правосуддя у відповідному суді. Близько 5% не підтвердили можливість здійснення правосуддя у відповідному суді і були направлені на перепідготовку до Національної школи суддів. Стосовно 15% суддів оголошено перерву для з’ясування обставин, виявлених під час вивчення  суддівського досьє та співбесіди. Не всім суддям вдалося пояснити свої раптові статки, наголосив Голова ВККСУ.