Головний зміст

vrp logo wightПро це сказав член Вищої ради правосуддя Сергій Болотін під час попереднього розгляду законопроєкту № 6049 на засіданні Комітету Верховної Ради України з питань правової політики.

 

 

 

 

Законопроєктом пропонується тимчасово, до дня завершення Вищою кваліфікаційною комісією суддів України конкурсу на зайняття вакантних посад суддів апеляційних судів, оголошеного 9 серпня 2019 року, наділити Вищу раду правосуддя повноваженнями здійснювати відрядження суддів місцевого, апеляційного суду або Верховного Суду до апеляційного суду тієї самої спеціалізації строком на один рік.

За словами Сергія Болотіна, у консультативному висновку ВРП акцентувала, що переведення судді місцевого суду шляхом відрядження на посаду до суду апеляційної інстанції, який є судом вищого рівня, суперечитиме вимогам Закону України «Про судоустрій і статус суддів», оскільки порушуватиме принцип єдності у формуванні суддівської кар’єри.

Водночас Сергій Болотін вважає спірним, однак прийнятним на перехідний період тимчасове відрядження суддів Верховного Суду до суду апеляційної інстанції тієї самої спеціалізації за їхньої згодою. Він наголосив, що в такому разі у суді інстанції нижчого рівня для суддів Верховного Суду має бути збережений рівень їхнього фінансового забезпечення та соціальних гарантій.

Член ВРП звернув увагу народних депутатів, що реалізація пропонованих законопроєктом змін зумовить потребу збільшення бюджетних асигнувань. Адже розмір базового посадового окладу суддів різних інстанцій відрізняється. І якщо потрібно буде забезпечити винагороду у більшому розмірі суддям, які будуть відряджені із судів першої інстанції до апеляційної і зберегти розмір винагороди відрядженим суддям Верховного Суду, це неодмінно призведе до збільшення фінансового запиту.

Крім того, як ми повідомляли, член ВРП Оксана Блажівська зауважувала, що враховуючи критичний рівень кадрового забезпечення судів першої інстанції, відрядження суддів із цих судів до судів апеляційної інстанції може поглибити кадрову кризу у місцевих загальних судах.

На думку Сергія Болотіна, для пришвидшення ліквідації дефіциту кадрів у судах доцільно було б вирішити на законодавчому рівні питання спрощеного залучення до роботи у апеляційній інстанції суддів, які пройшли конкурсну процедуру до Верховного Суду, підтвердивши таким чином здатність здійснювати правосуддя, однак не були відібрані за рейтингом. Також слід унормувати процедуру залучення суддів апеляційної інстанції у відставці, які пройшли кваліфікаційне оцінювання і могли б ще працювати, однак з тих, чи інших причин пішли у відставку.

Сергій Болотін також озвучив точку зору ВРП щодо пропозиції законопроєкту передати Раді суддів України повноваження щодо відрядження суддів у разі якщо ВРП буде неповноважною. «Переведення судді є конституційним повноваженням та прерогативою ВРП як колегіального, незалежного конституційного органу державної влади та суддівського врядування та не може покладатися на Раду суддів України, яка є органом суддівського самоврядування і з цього питання владними повноваженнями не наділена», - підкреслив він.

Сергій Болотін нагадав, що наразі оголошено про початок першого конкурсу на зайняття вакантних посад членів ВККСУ, тому є сподівання, що новий склад Комісії невдовзі буде сформований і кадрові процедури відновляться.

За результатами обговорення Комітет вирішив рекомендувати включити законопроєкт до порядку денного сьомої сесії.