Головний зміст

IMG 3711Сьогодні в Київському районному суді міста Одеси відбувся круглий стіл на тему: «Боротьба з кіберзлочинністю в умовах воєнного стану» , організований ГО «Асоціація слідчих суддів України».

 

 

До заходу долучились судді, представники кіберполіції та прикордонної служби, адвокати, науковці та IT-спеціалісти.

Метою заходу стало обговорення та пошук шляхів вирішення сучасних загроз кібербезпеці та вдосконалення правового регулювання відповідальності за кіберзлочини в Україні в умовах воєнного стану.

IMG 3646

IMG 3522

З вітальним словом виступив голова ГО «Асоціація слідчих суддів України» Сергій Чванкін, який зазначив, що відповідно до офіційної статистики Офісу Генерального прокурора України, лише за останні 8 років кількість виявлених кіберзлочинів збільшилась майже в 7,5 разів (і це не враховуючи класичні правопорушення з використанням комп'ютерної техніки, а також рівня латентності такої злочинності).

«Враховуючи те, що злочинна діяльність є транснаціональною, насамперед треба розширювати законодавство, спрямоване на розроблення, укладання та ратифікацію міжнародних угод, а також поглиблювати міжнародне співробітництво», - зазначив Сергій Чванкін.

IMG 3613

Ректор Державного університету інтелектуальних технологій і зв’язку Олександр Назаренко зазначив, що університет постійно тримає руку на пульсі головних подій в освітньому та науковому просторі. Зараз активно втілюються нові напрямки підготовки – такі як ІТ-право та кібербезпека. Економічні та гуманітарні дисципліни вивчаються з акцентом на подальше працевлаштування випускників в різних установах ІТ-сфери.

IMG 3540

Заслужений юрист України, адвокат, доктор юридичних наук, професор, завідувач кафедри цивільного процесу НУ «Одеська юридична академія» Неллі Голубєва під час вітального слова зробила акцент на тому, що що IT-сфера стрімко змінюється, а процес процес адаптації до цих змін відбувається фактично безперервно. З розвитком технологій прогресують і кіберзлочини: з’являються нові види та способи їх реалізації.

Отже,  найголовнішою і глобальною проблемою залишається питання виявлення і фіксації доказів скоєння кіберзлочину та розслідування такого діяння в цілому. Саме тому, слід об’єднувати зусилля об’єднати зусилля правоохоронної, судової систем, спецслужб та наукової спільноти, здійснивши при цьому належне кадрове та матеріально-технічне забезпечення.

IMG 3707

Голова «Спілки юристів Одеської області», керуючий партнер LEGAL PARTNER Олександр Рябець, зазначив, що вказаний формат заходу є дуже актуальним, адже проблема кіберзлочинності набула ще більшої актуальності в умовах воєнного стану.

Під час вітального слова Олександр Рябець вручив колективу Київського районного суду міста Одеси диплом лауреата «Рейтингу ефективності судів Одеського регіону. Суд посів перше місце за ефективністю роботи, яка значною мірою підвищує довіру громадян до українського судочинства.

IMG 3577

Викладачі Державного університету інтелектуальних технологій і зв’язку Євген Васіліу та Сергій Стайкуца під час заходу окреслили цілі та завдання закладів вищої освіти у боротьбі з кіберзлочинністю.

IMG 3520

IMG 3650

IMG 3658

Адвокат Вероніка Чурсова виступила з доповіддю «Сучасні загрози кібербезпеці, питання кваліфікації кіберзлочинів і шляхи їх вирішення».

IMG 3715

IMG 3638

Дмитро Семенюк – начальник відділу Департаменту кіберполіції Національної поліції України розповів про особливості досудового розслідування кіберзлочинів: актуальні проблеми та шляхи вирішення.

IMG 3718

Доповідач ретельно зупинився на 4 проблемах:

1) проблемі оцінки протоколів оглядів оперативних працивників та слідчих у порівнянні із висновками експертів;

2) проблемі отримання інформації від іноземних правоохоронців в рамках міжнародно-правового доручення;

3) проблемі сприйняття масштабу та соціальної небезпеки кіберзлочинів, і як наслідок проблеми погодження санкцій на тимчасовий доступ, обшук, затримання, арешт майна або прав розпоряджатися фінансами.

4) проблемі опрацювання криптоактивів - практика вилучення, арешту, повернення власникові, зберігання до рішення суду.

IMG 3722

Про алгоритм збирання доказів підрозділами по боротьбі з кіберзлочинністю по окремим категоріям злочинів доповів заступник начальника управління-начальник управління першого відділу Управління протидії кіберзлочинам в Одеській області Департаменту кіберполіції Національної поліції України Олександр Плахотнюк.

IMG 3735

IMG 3660

IMG 3724

Слідчий суддя Київського районного суду міста Одеси Дмитро Тішко розповів про окремі аспекти та особливості розслідування кіберзлочинів на стадії досудового розслідування.

photo 2023 06 21 18 01 36 2

Адвокат, к.ю.н. Ілля Бут виступив з доповіддю «Використання електронних доказів у протидії кіберзлочинності: проблемні аспекти»

На завершення заходу учасники обговорили подальший план дій та окреслили основні напрямки майбутньої співпраці.

IMG 3751