Головний зміст

ESPLУкраїна підписала Протоколи № 15 та № 16 до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 20 червня 2014 року, але вони досі не ратифіковані Верховною Радою.

 

 

 

 

 

 

Протокол № 15 та Протокол № 16 спрямовані на вирішення проблеми «перевантаженості» Європейського суду з прав людини, підвищення якості його роботи та посилення субсидіарної ролі системи Конвенції.

 

Міністерство юстиції України розробило Проект Закону України «Про ратифікацію Протоколів № 15 та № 16 до Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод» №0159 від 07.09.2017 р. Законодавчим ініціатором став Президент.

 

Станом на 6 вересня 2017 року (переддень реєстрації законопроекту) Протокол № 15 до Конвенції підписано 45 державами, 35 із них уже висловили свою згоду на обов’язковість для них цього Протоколу. Протокол № 16 до Конвенції вже підписали 18 держав, 8 з яких висловили свою згоду на обов’язковість для них цього Протоколу.

 

Ратифікація Протоколів № 15 та № 16 засвідчить прихильність України до ідей і цілей Конвенції – поваги та захисту прав і основоположних свобод людини в Європі, а також підтвердить намір України брати активну участь у реформуванні Європейського суду з метою підвищення його ефективності.

 

Прийняття цього проекту посилить роль Європейського суду, що сприятиме імплементації Конвенції у національну правову систему.