Головний зміст

Asociaciya suddivГО «Асоціація слідчих суддів України» виступила із пропозицією внесення змін до Кримінального кодексу України стосовно інституту причетності до злочину та розробила відповідний проект Закону.

 

 

 

 

 

 

Наразі на адресу Асоціації від судів надходять відповіді стосовно включенням до КК України статей 31-1. Причетність до злочину, 31-2. Види причетності до злочину та 31-3. Кримінальна відповідальність причетних до злочину осіб.

 

Підтримали пропозиції робочої групи і судді Апеляційного суду Хмельницької області.

 

«На даний час чинне кримінальне законодавство України не закріплює причетності до злочину як інститут кримінального права. Така ситуація призводить до помилок у правозастосуванні, при кваліфікації правопорушень.

 

Виправлення вказаних правових і процедурних юридичних помилок, «прогалин» у чинному Кримінальному кодексі України допоможуть подолати сталу практику порушень при кваліфікації злочинів за чинними нормами в аспекті інституту причетності до злочину, вирішити колізії на підставі чинних норм, установити чіткі підстави кримінальної відповідальності причетних до злочину осіб та визначити коло суб’єктів, які не можуть бути притягнутими до кримінальної відповідальності за даний вид правопорушення.

 

За таких обставин, детально ознайомившись з розробленими Асоціацією проектом закону, порівняльною таблицею та пояснювальною запискою, Апеляційний суд Хмельницької області вважає, що запропоновані зміни підвищать якість досудового розслідування та судового розгляду кримінальних проваджень, а також ефективно вплинуть на здійснення правосуддя у нашій країні в цілому».

 

 

Асоціація слідчих суддів України висловлює вдячність за відповідальне ставлення до зазначеної проблеми та підтримку пропозиції внесення змін до Кримінального кодексу України.

 

Повний текст відповіді.