Головний зміст

rsuРада суддів України звернула увагу суддів на необхідність реагування на прояви неповаги до суддів та затвердила рекомендації щодо притягнення до відповідальності за такі правопорушення. Про це йдеться в рішенні РСУ від 4 листопада 2016 року № 74.

 

 

 

При цьому питання про притягнення особи до відповідальності за прояв неповаги до суду вирішується судом негайно після вчинення порушення, для чого в судовому засіданні оголошується перерва.

Безпосередньо адміністративна відповідальність за прояв неповаги до суду передбачена ст. 185-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Такими правопорушеннями вважаються:

  • злісне ухилення від явки в суд свідка, потерпілого, позивача, відповідача, експерта, перекладача;
  • непідкорення зазначених осіб та інших громадян розпорядженню головуючого; порушення порядку під час судового засідання;
  • вчинення будь-ким дій, які свідчать про явну зневагу до суду або встановлених у суді правил;
  • невиконання поручителем зобов’язань, покладених судом під час провадження у справах за адміністративними позовами з приводу затримання та видворення іноземців та осіб без громадянства.

У разі вчинення будь-яких із вищезазначених дій суд зобов'язаний ініціювати провадження у справі про адміністративне правопорушення.